IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще проверява данъчните системи в общността за дискриминация

Трудовата мобилност е в основата на икономическия ръст и заетостта, коментират за пореден път от комисията

17:26 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще проверява данъчните системи в общността за дискриминация

Европейската комисия ще извърши анализ на данъчните системи на страните в общността в търсене на дискриминационни текстове, които ограничават мобилността на европейските граждани. Акцентът ще бъде икономически активните лица, но ще бъдат проверявани и условията за пенсионерите.

Мобилността на работниците беше определяна като един от ключовите фактори на растежа и заетостта в ЕС. Оценките на ЕК показват, че брутният вътрешен продукт на първите 15 държави от общността се е увеличил с около 1% в дългосрочен план след разширяването през 2004 и 2007 година.

Реално обаче държавите, в които отиват имигрантите, настроенията в последните месеци са съвсем различни. Опасенията са, че чуждите граждани заемат работните места на местните младежи и създават натиск за социалните системи.

Вслушвайки се в недоволството на гражданите и правителствата създават определени пречки пред трудовата миграция. Само преди ден например премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи социалните помощи да бъдат спирани за имигрантите, които не говорят английски език.

Подобни пречки остават един от основните възпиращи фактори за гражданите да напуснат своята държава на произход и да търсят работа в друга държава членка.

Проверката на ЕК обаче на този етап ще бъде по отношение на данъчните режими – по-точно дали няма дискриминационно отношение поради местонахождението на инвестициите или активите, пенсионните и здравноосигурителните схеми или отказани данъчни приспадания и облекчения за чужди граждани. Проверено ще бъде дали няма и специално отношение за натрупаното богатство за гражданите от други страни на ЕС.

При установяване на дискриминационни текстове, Брюксел ще поиска от националните органи те да бъдат премахнати.

„Правилата на ЕС  са ясни – в рамките на единния пазар всички граждани на ЕС трябва да бъдат третирани равнопоставено“, категоричен беше комисарят Алгирдас Шемета, който се занимава с въпросите на данъчното облагане, митническия съюз и борбата с измамите, при представяне на плановете на комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още