IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Страните от ЕС могат да договарят помежду си доставки на ваксини срещу COVID

Чисто юридически страните могат да водят разговори и купуват ваксини от други доставчици, но това подкопава европейската стратегия, смятат в Брюксел

22:41 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от ЕС могат да се разбират двустранно и да си прехвърлят дози ваксини срещу коронавируса, които в момента не използват, стана ясно от обедния брифинг на Европейската комисия (ЕК). ЕК действаше като преговарящ с останалите държави от общността и като инвеститор по отношение на компаниите, които произвеждат ваксини, за да финансира производството на ваксини, уточни говорителят на институцията Ерик Мамер.

"Реалният купувач обаче са страните членки", категоричен беше той и допълни, че страните двустранно могат да договарят помежду си доставки на ваксини.

Коментарът е във връзка с отказа на Италия да позволи износ на ваксината на AstraZeneca за Австралия.

Брюксел подкрепя тази мярка на Рим, коментира говорителят на институцията Ерик Мамер и допълни, че причината за ограничението е, че компанията не е изпълнила задълженията си по договорите за доставка с ЕС. Той обаче отказа да даде информация с колко се разминават обещаните и реално доставените ваксини от AstraZeneca.

"Много добре известен факт е, че на този етап има сериозно разминаване", обясни още той.

Като цяло ЕС е голям износител на ваксини и от съществуването на механизма за контрол на тази дейност Комисията е издала 174 разрешения за износ до 30 държави. Австралия е една от тях, уточни от своя страна Мириам Гарсия Ферер, говорител за търговските въпроси в ЕК.

Страните от общността имат правото да водят преговори с производители на ваксини извън стратегията на ЕС и с други доставчици, потвърди Мамер по време на брифинга. Той каза, че по правилата за спешни случаи страните могат да поемат сами отговорността да закупят ваксина, без да изчакат оценката на Европейската агенция по лекарствата (EMA). 

"Чисто юридически, страните могат да купуват ваксини, ако спазват условията, но позицията на ЕК, е че това подкопава европейската стратегия", каза Мамер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още