IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и ЕС са на крачка от конфликт заради коронавирусните ваксини

Канбера е поискала от Брюксел да преразгледа решението си за блокирането на пратка с ваксини на AstraZeneca от Италия

15:13 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Австралия е поискала от Европейската комисия (ЕК) да преразгледа решението на Италия да блокира пратката с ваксината на AstraZeneca за COVID-19, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Италия, подкрепена от Брюксел, забрани планирания износ на около 250 хил. дози от ваксината, след като производителят на лекарства не изпълни ангажиментите си по договора с Европейския съюз (ЕС), припомня медията.

„Австралия повдигна въпроса пред Европейската комисия по множество канали и по-специално ние помолихме Европейската комисия да преразгледа това решение“, коментира австралийският здравен министър Грег Хънт пред репортери в Мелбърн. Той допълва, че задържаната пратка все пак няма да наруши ваксинационната програма на страната.

Хънк казва още, че Австралия вече е получила 300 хил. дози от същата ваксина и се очаква увеличение на местното ѝ производство.

Австралия започна своята програма за ваксинация на населението срещу коронавируса преди две седмици със здравния персонал на първа линия и най-възрастните граждани с ваксината на Pfizer. Наличностите на страната обаче са ограничени.

Премиерът на страната Скот Морисън заяви, че може да разбере причините за възражението на Италия, като подчерта високата смъртност заради коронавируса. „Със сигурност мога да разбера високото ниво на тревожност, което би съществувало в Италия и в много страни в Европа“, коментира той пред репортери в Сидни.

Страните от ЕС започнаха да изпълняват ваксинационни програми в края на декември, но се движат далеч по-бавно от много други държави заради забавените доставки на ваксини.

Австралия е поръчала 53,8 млн. дози от ваксината на AstraZeneca, която е разработена съвместно с университета в Оксфорд. Местната фармацевтична компания CSL Ltd си осигури правата за производство на 50 млн. дози в Австралия на същата ваксина. Първата партида се очаква в края на март.

Местно произведените дози ще осигурят основата на австралийската програма за ваксинация, която се очаква да приключи в края на октомври т.г.

Същевременно Франция подкрепи решението на Италия да блокира пратката, предава FT. „И ние бихме направили същото“, коментира Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция, в интервю по френската телевизия, в отговор на въпрос за спирането на дозите.

Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия, прие по-предпазлив тон в петък. Той коментира, че в краткосрочен план мярката е правилна, но ЕС трябва да внимава да не си навлече проблеми в средносрочен план, защото нарушава веригите за доставка на ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още