Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Експерт: В стратегията на ЕС за малките фирми трябва да има финансови омбудсмани

Достъпът до финансиране на бизнеса трябва да бъде облекчен, настоява д-р Милена Ангелова, зам.-председател на Европейския икономически и социален комитет

гледано: 1724   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
За по-ефикасното представителство на малките и средните предприятия (МСП) е нужна мрежа от финансови омбудсмани, която да играе ролята на свързващо звено между бизнеса и администрацията. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Милена Ангелова, заместник-председател на Европейския икономически и социален комитет.
Още по темата

Тя информира, че действията на Европейския икономически и социален комитет, отразени в Стратегията за малките и средни предприятия в Европейския съюз, са стъпка в правилната посока, но има вероятност да възникнат проблеми, тъй като прилагането им зависи от съществуващи вече държавни инфраструктури, които невинаги имат аналог с малкия и средния бизнес.

"Лихвените равнища и условията по кредитиране са прерогативи на банковите институции и за едно малко или средно предприятие би било много трудно да се ориентира в морето от информация. Затова, ако бъде създадена мрежа от финансови омбудсмани, които да оказват съдействие, да помагат за разрешаването на определени казуси и да играят ролята на свързващо звено между МСП, банковите и държавни институции, достъпът до финансиране ще в пъти по-ефикасен и облекчен", посочи Ангелова.

Що се отнася до другите алтернативни източници за набиране на капитал за МСП, като например фондовата борса, тя поясни, че от Европейския икономически и социален комитет настояват за промотиране на достъпа до капиталови пазари за бизнеса.

Тя коментира, че в България има много на брой добри практики за насърчаване на дялово финансиране и листване на борсата.

Заместник-председателят на Европейския икономически и социален комитет обаче изрази притеснение, че не е ясно как ще става финансирането.

„Новата комисия заяви, че то няма да върви приоритетно към фирмите въз основа на техния размер, а през 14 индустриални екосистеми, които са част от Индустриалната стратегия, публикувана през март. Така и не става ясно как са структурирани тези екосистеми, как са те идентифицирани и по какъв начин гласът на МСП ще бъде чут", риторично попита д-р Милена Ангелова.

Тя изказа допълнително притеснение относно дефиницията за МСП, която не се променя, съгласно новата стратегия, въпреки че на консултациите се е акцентирало върху тях.

"Праговете остават такива, каквито са били закрепени от 1998 г. насам, въпреки че има по-нови директиви, като например тази за одитите. Това, за което като страна членка можем да се преборим, е да поискаме прилагането на два от трите критерия в стратегията - вместо брой персонал, балансово число и търговски оборот“, настоява експертът.

По думите на д-р Ангелова новата стратегия в сегашния ѝ вид и трите критерия не отразяват различията между отделните подгрупи като микро и малки предприятия; семейни компании; бизнеси, генериращи добавена стойност; занаятчии; и фирми в отдалечени райони. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 октомври