Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕМА потвърди за възможна връзка между ваксината на Astra и образуването на съсиреци

Европейската агенция по лекарствата не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите

ЕМА потвърди за възможна връзка между ваксината на Astra и образуването на съсиреци

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) представи днес заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca.

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕМА не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

Още по темата

Агенцията посочва, че на този етап ползите от ваксината са повече от вредите. "Ваксината е високоефективна и от голямо значение в борбата с COVID-19", каза ръководителят на ЕМА Имър Кук по време на пресконференци и допълни, че трябва да бъдат използвани всички възможни средства.

ЕМА не препоръчва към момента ограничаването на поставянето на ваксината за определена специфична група, обясни Имър Кук. Тя посочи, че няма ясно видима връзка на базата на случаите за по-голяма честота на базата на пол или възрастова група.

На този етап много държави в ЕС не препоръчват поставянето на ваксината за млади жени, тъй като регистрираните случаи са основно за жени на възраст под 60 години.

Регистрираните случаи на мозъчни тромбози след ваксинация с AstraZeneca са 62 и допълнително 24 случая на тромбози в кръвоносните съдове в абдоминалната област. Ваксинирани са 25 млн. души.

На този етап ЕМА не препоръчва никакви средства за намаляване на риска от поява на тромбози, като например употребата на хепарин, обясни Забине Щраус, председател на комисията за оценка на фармакологичния риск към агенцията.

Тя призова при признаци на неразположение, ваксинираните да се обръщат към своите лекари. В сайта на ЕМА публикуваха и списък със симптоми на тромбоза - задух, болки в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка и силно главоболие, което не минава с обезболяващи. Симптом са и появата на червени петна по кожата извън мястото на убождането.

Появата на тези симптоми трябва да накара пациентите незабавно да потърсят лекарска помощ.

Докладваните случаи на тромбози след ваксина не са само по отношение на AstraZeneca, уточниха още от Агенцията.

При другата векторна ваксина, одобрена в ЕС - на Johnson&Johnson, има 3 случая на венозна тромбоза при 4,5 млн. поставени ваксини. При ваксината на Pfizer/BioNTech са регистрирани 45 случая при 54 млн. дози, а при Moderna - 5 за 4 млн. дози.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 7 месеца
E па да, после се изпъчи на гръчкио остров на почивка за 20 бона - тъй казаа медиите.За 100 бона стимули, мое да измрът 100 иляди! Ъмчи!
2
 
4
 
1
преди 7 месеца
той мутафчийски казА , че щяло да се мре яко ...

Още от Европа
България продължава да харчи под 1% за научна и развойна дейност