Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Eni свива дивидента, след като отчете тримесечна загуба от 714 млн. евро

Италианският енергиен концерн понижава добива до 1,71 млн. барела петролен еквивалент от 1,83 млн. барела, регистрирани година по-рано

Eni свива дивидента, след като отчете тримесечна загуба от 714 млн. евро

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Италианската енергийна компания Eni SpA отчете загуба през второто тримесечие и намали размера на дивидента си, след като коронавирусната криза доведе до съществено намаляване на цените на петрола, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Операциите на концерна бяха засегнати от свитото търсене на суров петрол и горива, тъй като страните по света наложиха мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Потреблението падна особено рязко в Италия, първата европейска икономика, засегната съществено от пандемията. 

Коригираната нетна загуба на Eni възлиза на 714 млн. евро през тримесечието в сравнение с регистрирана печалба от 562 млн. евро година по-рано, казва се в изявление на базираната в Рим компания. Анализаторите очакваха загуба от 1,11 млрд. евро.

Eni ще намали дивидента за цяла година до 55 евроцента на акция в сравнение с очакванията за 89 евроцента за дял през февруари. Решението за свиване на плащанията към акционерите отразява подобните ходове от страна на Royal Dutch Shell Plc и Equinor ASA.

Производството на Eni за тримесечието се понижава до 1,71 млн. барела петролен еквивалент на ден от 1,83 млн. барела година по-рано.

През април Eni сви прогнозата си за производството, след като отчете 94-процетен спад на печалбата за първото тримесечие. Месец преди това компанията намали плановете си за разходите и отмени планираното обратно изкупуване на акции за 400 млн. евро. В края на април дружеството задълбочи намалението на капиталовите си разходи, прогнозирайки свиване с 2,3 млрд. евро за тази година, което е с 30% по-малко от първоначално планираното.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса