IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni свива прогнозата за производството, след като отчете 94% спад на печалбата

Компанията очаква търсенето на петрол, природен газ и енергия да се възстанови постепенно през втората половина на годината

13:56 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централният офис на Eni в Рим. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централният офис на Eni в Рим. Снимка: Bloomberg

Италианският енергиен гигант Eni SpA отчете 94-процентен спад на печалбата за първото тримесечие и намали прогнозата си за производството за годината, тъй като търсенето продължава да се свива на фона на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Въпреки че големият спад на печалбата отразява отчасти високата данъчна ставка, той предоставя сигнали за останалата част на индустрията, като негативното влияние от спада на петролните цени ще се задържи и през следващите тримесечия, докато инвеститорите са фокусирани върху това как компаниите от сектора се справят с един от най-бурните периоди в историята на петролните пазари. 

Коригираните нетни приходи на Eni се понижават до 59 млн. евро (63,5 млн. долара) през тримесечието от 992 млн. евро година по-рано. Компанията намали прогнозата за производство за тази година до около 1,8 млн. барела петролен еквивалент на ден, от 1,84 млн. барела преди това, в резултат на съкращаване на разходите и „ефектите от пандемията“.

Петролните компании са под огромен натиск, тъй като коронавирусът намалява търсенето и изпраща цените до отрицателни нива. Международният бенчмарк Брент се търгува при средна цена от 50,82 долара за барел в рамките на първите три месеца на годината, или с 20% по-малко в сравнение със съшия период през 2019 г.

През март Eni намали плановете си за разходите и отмени планираното обратно изкупуване на акции за 400 млн. евро. В петък дружеството задълбочи намалението на капиталовите си разходи, прогнозирайки свиване с 2,3 млрд. евро за тази година, което е с 30% по-малко от първоначално планираното. Голяма част от съкращенията ще бъдат осъществени в рамките на звеното за проучвания и производство.

Eni очаква търсенето на петрол, природен газ и енергия да се възстанови постепенно през втората половина на годината. Компанията прогнозира средни цени за Брент от 45 долара за барел през 2020 г. и 55 долара за барел през следващата година.

Акциите на Eni към 11 ч българско време се търгуват на борсата в Милано със спад в цената от 2,86% срещу 8,23 евро за дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още