Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП зове за по-голямо финансиране в извеждането от експлоатация на АЕЦ

Гласуваната резолюция ще бъде изпратена на Съвета на ЕС за окончателно одобрение

ЕП зове за по-голямо финансиране в извеждането от експлоатация на АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) гласува своята позиция за извеждането от експлоатазия на ядрени съоръжения в България и Словакия като призова Европейския съюз (ЕС) да увеличи своето финансово участие в този процес, информират от пресслужбата на ЕП. 

Още по темата

Докладът на Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, беше приет с 494 гласа „за“ серщи 35 гласа „против“ и 32 „въздържали се“.

Според представителите на ЕП на Съвместния изследователски център (JRC) е необходимо да бъде предоставена отговорността за събиране, развиване и обмен на познания в областта на извеждането от експлоатация на ниво ЕС.

Докладът на Курумбашев отбелязва, че ЕП е успял да добави пояснение, че средствата, отделяни в бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР) за преждевременното извеждане от експлоатация на въпросните ядрени реактори, ще следват примера на настоящата програма, в която 60% от средствата за България се предоставят от ЕС.

ЕП са пояснили, че програмите за преждевременното извеждане не задължават държавите членки на блока да прекратяват своите планове за развитие на ядрената енергетика.

Приетата резолюция на ЕП ще бъде изпратена на Съвета на ЕС, където се очаква да бъде приет окончателния текст.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отказът на Макрон да подкрепи Вебер начело на ЕК разгневи ЕНП