IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде окончателно одобрение за присъединяването на Хърватия към еврозоната

Страната ще се превърне в 20-ия член на зоната с единна валута

14:55 | 12.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Хърватия Здравко Марич на срещата на финансовите министри в Брюксел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Финансовият министър на Хърватия Здравко Марич на срещата на финансовите министри в Брюксел. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз даде финалното си одобрение Хърватия да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, превръщайки се в 20-ия член на зоната с единна валута, съобщава Bloomberg.

На среща в Брюксел финансовите министри на блока подкрепиха хода, след като Европейската комисия препоръча страната с население от 3,9 млн. души да получи разрешение да приеме еврото. Европейският съвет прие три законодателни акта, които позволяват на Хърватия да приеме еврото за своя валута от 1 януари 2023 г.

Комисията заключи по-рано, че страната изпълнява необходимите изисквания по редица въпроси, включително инфлацията и държавния дълг.

Хърватия ще се присъедини към еврозоната при обменен курс 7,5345 куни за евро, посочва високопоставен представител. Курсът е същият като установеният през юли 2020 г. при влизането на страната в „чакалнята“ на еврозоната, известна като ERM-2. Този курс има възможност да варира.

Последното одобрение превръща Хървария в първия нов член от присъединяването на Литва през 2015 г. Подобно на прибалтийската държава стремежът на Хърватия цели отчасти да циментира насочването към Запада след десетилетия комунистическо управление след Втората световна война. От стъпката обаче ще има и икономически ползи, например по-ниски лихвени проценти и по-добри кредитни рейтинги.

Ходът позиционира Хърватия в сърцето на ЕС, правейки плащанията по-лесни и евтини и давайки на финансовата ѝ система спасителна мрежа при бъдещи кризи. Страната, която е водеща туристическа дестинация с градовете си Сплит и Дубровник по адриатическите си брегове, иска да се присъедини и към Шенген, който премахва ограниченията за пътуване из Европа.

Изданието припомня, че България (с целева дата януари 2024 г.) и Румъния също целят да станат членки на еврозоната. Други страни в региона обаче не са толкова нетърпеливи, след като станаха свидетели на ползите от независимата парична политика в началото на световната финансова криза от 2008 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Браво ! Хората имаха война до преди 10-15 години. Записаха се доста след нас , но вече са доста напред. Тук останаха онези *** от "раждането" които продължават да лъжат народа да не приемаме еврото ... Разберете ние сме с ЕВРО в момента , но нямаме право да ползваме напечатаните пари. Хърватия,Румъния, Чехия .. Дания не са с ЕВРО , но нямат и борд. Могат да си печатат на воля и да си засилват или разхлабват собствената валута. Ние НЯМАМЕ собствена валута в момента !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още