IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС добавя 4 държави в "черния" списък с данъчните убежища

Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови не спазват стандартите на блока за прозрачност при данъчното облагане

15:33 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) са добавили Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови в списъка с данъчни убежища, които не прилагат равилата на ЕС за данъчното облагане, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

В списъка вече присъстват Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Самоа, Оман, Тринидад и Тобаго, Вануату и Американските Вирджински острови.

Първоначалният списък на ЕС с данъчните убежища включваше повече от 20 държави. Повечето от тях обаче отпаднаха в течение на няколко месеца, защото са изпълнили исканията на ЕС за прозрачност.

Юрисдикциите, включени в списъка на данъчните убежища, се оценяват по три критерия - данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и фактическа икономическа дейност.

Тези, които не удовлетворяват нито един от тези критерии, се приканват да поемат ангажимент за отстраняване на слабостите в рамките на определен срок. Ако го направят, след определен период на наблюдение дали спазват стандартите, те отпадат от този списък.

До следващото актуализиране на списъка на ЕС през октомври 2020 г. Комисията и държавите членки ще продължават диалога с юрисдикциите, включени в списъка и в приложение II (юрисдикции със задължения, които все още не са изпълнени). Друг приоритет е да се наблюдават извадените от списъците държави, за да се проследи реалното прилагане на доброто управление в областта на данъчното облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още