Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и Великобритания готвят съвместно предложение за членството си в СТО

Двете страни обсъждат и споделянето на задължения, произтичащи от търговски спорове

ЕС и Великобритания готвят съвместно предложение за членството си в СТО

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Великобритания планират да представят съвместно предложение за промяна на условията на членството им в Световната търговска организация (СТО) през септември или октомври. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на европейски източник, на фона на новите преговори за т. нар. Brexit.

Двете страни обсъждат също така споделянето на задължения, произтичащи от търговски спорове, включително по процеса на СТО срещу субсидии за Airbus в дългогодишния спор със САЩ.

Съвместният подход ще бъде насочен към въпроси като тарифни квоти за селскостопански стоки, селскостопански субсидии и ангажименти по търговията с услуги, по които Брюксел и Лондон вероятно трудно ще постигнат споразумение.

Великобритания и Европейският съюз започнаха днес първи пълен кръг преговори за Brexit.

"Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса", каза британският министър за Brexit Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел, където беше посрещнат от главния преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.

"За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък", заяви Дейвис.

"Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни", добави той.

Барние каза, че на срещата с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават, е бил постигнат "значителен напредък", а сега ще бъдат обсъдени "съществени проблеми за Brexit".

Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.

"Необходимо е да проучим и сравним позициите си, за да постигнем добър напредък", каза той.

Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху правата на гражданите, искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, проблема за границата с Ирландия и въпроса за юрисдикцията на Съда на ЕС.

Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция, предаде БТА.

Темата за Brexit може да следите тук.

По статията работи: Десислава Попова
Още по темата: Европа Brexit

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС планира да отслаби надеждите на страните от Източното партньорство за членство