IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС оспорва позицията на Германия, Финландия и Холандия за подкрепата за банките

Решението на високо равнище от юни трябва да бъде спазено, заяви говорител на Европейската комисия

19:19 | 26.09.12 г.
ЕС оспорва позицията на Германия, Финландия и Холандия за подкрепата за банките

Европейската комисия оспори позицията на трите държави-членки на еврозоната с най-консервативна фискална политика по въпроса кога постоянният спасителен фонд за региона ще може пряко да рекапитализира проблемни банки, предаде DPA, цитирана от БТА.

Механизмът е оценяван като ключов за сериозно засегнатата от дълговата криза Испания, която иска кредитите от еврозоната да бъдат отпускани директно на банките ѝ, за да се избегне увеличаването на държавния дълг и дефицита.

Финансовите министри на Германия, Холандия и Финландия вчера настояха пряката рекапитализация да бъде възможна едва след като бъде създаден единен орган за надзор на банките в еврозоната.

Днес представители на ЕС отхвърлиха позицията на Берлин, Амстердам и Хелзинки, тъй като според Брюксел тя не съответства на решенията на лидерите на еврозоната.

През юни държавните и правителствени ръководители подчертаха, че е изключително важно да бъде прекъснат порочният кръг между банките и държавите и одобриха пряката рекапитализация.

"Решението от срещата на високо равнище през юни трябва да бъде спазено," заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. "Искаме да го приложим бързо", добави той.

Постоянният спасителен фонд на еврозоната - Европейски механизъм за стабилонст (ЕМС) - е в размер от 500 милиарда евро и е определян като ключов инструмент за възстановяването на доверието във валутния съюз. Очаква се той официално да влезе в действие на 8 октомври, но подробностите за дейността му все още не са достатъчно изяснени, допълва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още