Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС отлага въвеждането на цифров данък

ЕС се ангажира да въведе данъка, ако няма напредък в по-мащабни усилия за по-равномерно данъчно облагане на корпорациите

ЕС отлага въвеждането на цифров данък

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще отложи усилията си за въвеждането на цифров данък, за да се съсредоточи върху преговорите за по-мащабна глобална данъчна сделка, сключена от най-големите световни икономики, съобщи Bloomberg.

САЩ лобираха срещу налога върху дигиталните продажби, който щеше да засегне бизнеса на гигантите от Силициевата долина в Европа. ЕС се ангажира да въведе данъка, ако няма напредък в по-мащабни усилия за по-равномерно данъчно облагане на корпорациите. Подобен пакт сега изглежда по-вероятен, след като Г-20 одобри принципите на глобално данъчно споразумение.

Данъчното облагане е гореща тема в Европа, като властите в Берлин и Париж се фокусират върху сложните структури, използвани от мултинационални компании, много от които американски, позволяващи им да намалят данъчните си ставки.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която се срещна с представители на ЕС в Брюксел в понеделник, лобира срещу данъците, наричайки ги „дискриминационни за американските фирми“. 

Още по темата

Европейската комисия вече забави плана на фона на натиска да го оттегли или да покаже, че е съвместим с глобалните усилия за това как и къде да се облагат печалбите на мултинационалните компании.

„Решихме да приключим работата си по предложението за цифров данък“, каза в понеделник говорителят на Европейската комисия Даниел Фери. Той посочи, че ЕС ще се съсредоточи върху целта да постигне глобално данъчно споразумение през октомври, като може да преразгледа идеята за данъка през есента.

През почивните дни страните от Г-20 очертаха споразумението за глобално корпоративно данъчно споразумение. Сделката има за цел да спре големите корпорации да укриват печалбите си в юрисдикции с ниски данъци и да установи по-справедлива система за разпределяне на данъчните права върху мултинационалните компании, базирана на това къде работят, вместо къде е тяхното седалище.

Последният компонент включва и споразумение за прекратяване на така наречените данъци върху цифровите услуги, които няколко европейски държави са въвели, за да облагат приходите на големи технологични компании като Facebook Inc. и Google на Alphabet Inc.

Данъчното споразумение няма подкрепата на всички държави от ЕС, като Ирландия, Унгария и Естония засега отказват да го подкрепят. Ирландия, която има една от най-ниските ставки на корпоративен данък в ЕС, е европейската база за много американски технологични гиганти, включително Apple Inc., Facebook и Google.
 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември