Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС отпусна 34 млрд. евро за борба с коронавируса в партньорски страни

По инициативата COVAX Team Europe са предоставени 3 млрд. евро

ЕС отпусна 34 млрд. евро за борба с коронавируса в партньорски страни

Снимка: Bloomberg LP

От началото на пандемията Европейският съюз (ЕС) чрез своите членове и финансови институции е отпуснал 34 млрд. евро за борба с коронавируса в партньорски държави, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Чрез програмата Team Europe е мобилизирана финансова помощ в размер на 46 млрд. евро за 130 държави. 34 млрд. евро вече са предоставени за различни нужди, като например за подобряване на предоставянето на здравни грижи, средства за социална подкрепа, включително за загубили работата си, и за подобряване на образованието.

За доставка на ваксини за бедните държави Team Europe е предоставила 3 млрд. евро чрез инициативата COVAX.

Още по темата

Програмата Team Europe беше създадена през април 2020 година, като първоначално беше одобрен бюджет от 20 млрд. евро - средства от общия бюджет на ЕС, от страните в общността и различните институции. В крайна сметка обаче финансовите ангажименти бяха удвоени.

Основната част от парите по тази програма са предвидени за страните, включени в политиката за добросъседски отношения на ЕС. Това са Алжир, Мароко, Египет, Израел, Ливан, Либия, Йордания, Палестина, Сирия Тунис (южното партньорство) и Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна, Грузия и Молдова на изток. За тях са предвидени общо 13,8 млрд. евро, от които доставени са вече 10,3 млрд. евро.

Страните от Западните Балкани и Турция получават общо 5,8 млрд. евро (4,9 млрд. евро са вече доставени). За Субсахарска Африка са предвидени 8,1 млрд. евро, от които 6,7 млрд. евро са вече отпуснати.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия