Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС променя минималните права на работниците

Промените засягат всички, които работят повече от три часа седмично в рамките на четири седмици (над 12 часа месечно)

ЕС променя минималните права на работниците

Снимка: Ройтерс

Съветът на ЕС прие в четвъртък правила за условията на труд, с които се въвеждат минимални права, както и нови правила за информацията, предоставяна на работниците за условията им на труд.

Промените засягат всички, които работят повече от три часа седмично в рамките на четири седмици (над 12 часа месечно). Определени групи работници могат да бъдат изключени от някои разпоредби, например държавните служители, военните, службите за спешна помощ или правоприлагащите служби.

Въвежда се изискване работодателите да съобщават на работниците между първия им работен ден и седмия календарен ден основните черти на трудовото правоотношение, например самоличността на страните по правоотношението и мястото и естеството на работата; първоначалния основен размер на възнаграждението и продължителността на платения отпуск; продължителността на обичайния работен ден или седмица, когато режимът на работа е предвидим; коя е осигурителната институция, на която се плащат социалните осигуровки, когато това е задължение на работодателя.

Когато режимът на работа е изцяло или до голяма степен непредвидим, работодателите ще трябва да съобщават на работниците часовете и дните, в които от тях може да се изисква да работят, минималния срок на предизвестие, което работниците получават, преди да започнат работа, както и броя на сигурните платени часове.

Определят се допълнителни минимални права, включително правото на работника да започне успоредно работа при друг работодател; да има изпитателен срок, ограничен до шест месеца, като по-дълги срокове се разрешават, само когато това е в интерес на работника или е оправдано от естеството на работата; след поне шест месеца при един и същ работодател работникът да поиска заетост с по-предвидими и сигурни условия на труд; да получава безплатно обучение, когато това се изисква от законодателството на ЕС или националното законодателство.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори