IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще гласува приемането на схема за ограничаване на вноса на стомана

ЕК ще наложи специални квоти за всяко тримесечие, за да се ограничи натрупването на запаси в рамките на блока

17:26 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) очаква през следващата седмица да бъде гласувана схема за поставяне на ограничение при вноса на стомана в рамките на блока на фона на наложените от администрацията на американския президент мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщава Ройтерс. 

Гласуването, предвидено на 16 януари, ще постави на дневен ред ефективно ограничение при вноса на стомана за три години напред заради опасенията на производителите от ЕС, че местните пазари ще бъдат наводнени от тази суровина, която вече няма да бъде изнасяна за САЩ.

След решението на Тръмп ЕС въведе през юли временни мита от 25% върху 23 категории стоманени продукти, които да бъдат прилагани повсевместно, когато общият внос надвиши средната стойност от предходните три години.

Тези мерки спечелиха широка подкрепа от страните членки на блока, като само две от тях се въздържаха при гласуването.

„Сега съществува по-голям скептицизъм в сравнение с миналата година“, споделя дипломат от ЕС, добавяйки: „Потребителите на стомана бяха засегнати от митата на американската администрация, но очаквам, че ще има достатъчно страни, които ще подкрепят новите защитни мерки“.

Предложението на Европейската комисия (ЕК) е подобно на временните мерки от изминалото лято, въпреки че продуктовите квоти ще бъдат определени според средното за последните три години плюс 5%.

Изпълнителният орган на ЕС е поставил и ограничения за най-големите износители сред държавите членки на блока.

Квотите ще се прилагат за тримесечни периоди, за да се ограничи натрупването на запаси в рамките на блока, като количествата ще се увеличават с 5% при всяка изминала година до изтичане на тригодишния период.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) определи мерките като „протекционистки“ и заяви, че те ще навредят на нейните членове.

Основните вносители на стомана за ЕС са Китай, Индия, Русия, Южна Корея, Турция и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още