IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще наложат ли САЩ мита върху европейските коли?

С малко оптимизъм Сесилия Малмстрьом ще посети Вашингтон през втората седмица на февруари

08:44 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Все още не е ясно дали американският президент Доналд Тръмп ще въведе специални мита за вноса на автомобили от Европа, твърди комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом. „Никой не знае това с точност“, казва шведката. Ако го направел обаче, тя щяла продължи да работи по списък от продукти на САЩ, за които могат да бъдат наложени изравнителни мита.

Стойността на износа на европейските автомобили и авточасти за САЩ Малмстрьом оценява на повече от 50 млрд. евро годишно. Обхватът на компенсационните мерки ще се основава на понесените щети и ще бъде изчислен в съответствие с правилата на Световната търговска организация, казва тя. Според тях е възможно в първа стъпка да бъдат наложени изравнителни мита върху американски стоки на стойност около 20 млрд. евро.

С малко оптимизъм Малмстрьом коментира и хода на договорените през лятото преговори за уреждане на търговския спор между САЩ и ЕС. Заради закъснение от страна на САЩ не е започнало дори и необходимото изясняване на самите теми, които ще се договарят.

Споразумението, постигнато между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през юли, казваше грубо, че трябва да започнат преговори за премахване на митата за промишлените стоки и други бариери пред търговията. Само моторните превозни средства бяха изключени от тематиката.

По-голяма яснота Малмстрьом се надява да получи от пътуване до САЩ през втората седмица на януари. „Отивам във Вашингтон около 9 януари, за да продължа разговорите", каза тя. „Тогава ще видим къде се намираме“.

Отправната точка на търговския спор между САЩ и ЕС е търговският излишък на страните от ЕС към САЩ, който американският президент Доналд Тръмп счита за несправедлив и опасен за сигурността на страната му. Поради тази причина той вече въведе специални мита върху вноса на стомана и алуминий, след което ЕС реагира с ответни мита над американските продукти.

Отговорът на ЕС на протекционистичните политики на САЩ са засилените усилия на Брюксел за сключване на споразумения за свободна търговия с други страни. Сега ЕС иска да постигне възможно най-скоро споразумение с Южноамериканската конфедерация Mercosur. Малмстрьом се надявала, че преговорите с Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай могат да бъдат приключени през 2019 г. Общият размер на митата, които могат да бъдат намалени, е четири пъти по-голям от размера на договореното от споразумението с Япония.

Споразумението с групата Mercosur ще бъде най-голямото, договорено от ЕС. Досега най-голямо е споразумението с Япония, което влиза в сила на 1 февруари и след това ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света. Конфедерацията на Mercosur е една от най-големите световни икономики с население над 260 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,5 трилиона евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още