IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отговори на блъфа на Великобритания за Brexit

Брюксел няма намерение да прави компромиси с исканията на Лондон до 15 октомри - крайният срок за договаряне на сделка, посочват източници

17:42 | 06.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) няма намерение да предлага отстъпки на Борис Джонсън преди крайния срок на преговорите за Brexit следващата седмица с надеждата, че премиерът на Великобритания няма да изпълни заплахите си да прекрати диалога, ако не получи каквото иска.

Блокът е готов да остави разговорите да се проточат до ноември или декември и дори да позволи на Джонсън да сложи край, съобщава високопоставен дипломат от ЕС пред Bloomberg. Рисковата стратегия на Брюксел бе потвърдена и от друг източник в блока.

Британският премиер вече смекчи до известна степен исканията, като заяви миналата седмица, че 15 октомври – първият ден на срещата на върха на ЕС, няма да е последната дата за договаряне на сделка, а по-скоро за потвърждаване, че такава все пак е възможна. Британските власти обаче, въпреки всичко, искат гаранции за постигане на напредък.

Но ЕС отказва да направи компромис и не очаква преговорите да напреднат значително дотогава, освен ако премиерът лично не се намеси в диалога, посочва дипломатът. Друг запознат от ЕС допълва, че в Брюксел нямат намерение да договарят нов краен срок.

Джонсън изглежда сериозен в ултиматума си и ако няма напредък следващите две седмици, ще обяви, че сделка не е възможна, посочва друг източник на Bloomberg, запознат с позицията в Лондон.

Но ако крайният срок не бъде спазен, Джонсън може да се окаже поставен пред дилема: спиране на преговорите ще рискува Великобритания да прекрати отношенията си с блока без споразумение, застрашавайки британския бизнес; но ако диалогът продължи, заплахите му ще се приемат като блъф и позициите му на международната сцена ще бъдат отслабени.

Въпреки че ЕС не признава крайния срок на Великобритания - 15 октомври, то представители и на двете страни очакват, че блокът по-скоро ще е готов да направи усилие за намиране на изход и продължаване на диалога дотогава.

За да се постигне пробив, ЕС иска Джонсън да се ангажира лично с процеса. В европейските столици витае усещането, че премиерът до голяма степен отсъства от преговорите досега. Видеоразговорът му с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в събота беше първият от юни насам. френският президент Еманюел Макрон пък беше единственият лидер, с когото той е разговарял от март. Според запознат източник от ЕС британският премиер ще трябва да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, преди да бъде договорена финална сделка.

В Лондон обаче не са съгласни с идеята, че Джонсън лично трябва да разговаря с европейските лидери, оставяйки диалога на преговорния екип.

Говорител на властите в Лондон вече заяви, че правителството остава отдадено на желанието да бъде постигнато споразумение до 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
"Големият брат"едва ли ще допусне пълен колапс на британската икономика и ще окаже натиск над ЕС да смекчи ударите. Факт е обаче че почти една трета от финансовите компании на Острова вече са сменили юрисдикцията с тази на ЕС и са се прехвърлили главно в Ирландия, Франкфурт , Париж и Люксембург! А финансовият сектор е единственото , което успя да преживее смъртта на имперския статут на бившата владетелница на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още