IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предостави на Гърция до 700 млн. евро

Frontex ще разшири вече обещаната на страната помощ

17:59 | 03.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и Фон дер Лайен. Снимка: EPA/DIMITRIS TOSIDIS</p>

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво) и Фон дер Лайен. Снимка: EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Европейският съюз предоставя на Гърция до 700 млн. евро за справяне с напрегнатата ситуация на нейните външни граници. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник по време на посещение на гръцко-турската граница. 350 милиона евро ще бъдат на разположение веднага, а в случай на нужда могат да бъдат поискани още 350 млн. евро. Парите трябва да се използват за управление на миграцията и за изграждане и експлоатация на необходимата инфраструктура. Фон дер Лайен била решена да предостави на гръцките власти цялата необходима оперативна подкрепа, предава DPA.

Фон дер Лайен подчерта, че гръцките притеснения са европейски притеснения. „Тази граница не е само гръцка граница, но е и европейска граница“. Тя благодари на Гърция за това, че е „европейски щит“ в тези времена. Тя благодари и на гръцките граничари и на бреговата охрана. В същото време германката изрази съчувствието си към мигрантите, които са били „примамени в тази отчаяна ситуация чрез лъжливи обещания“.

По отношение на Турция фон дер Лайен заяви: "Тези, които искат да изпробват единството на Европа, ще бъдат разочаровани“. Според нея сега е моментът за „съгласувани акции, хладнокръвни решения и действия, базирани на нашите ценности". „Турция не е враг и хората не са само средство за постигане на цел“, добави тя.

Европейската агенция за защита на границите Frontex възнамерява да разшири помощта, която вече е обещана на Гърция, поради влошената ситуация на границата с Турция. Предвижда се Frontex да подпомогне Гърция в осигуряването на сухопътната граница и други задачи, заяви говорител във вторник по време на специална среща на ръководството на Frontex.

По искане на Гърция агенцията за защита на границите вече беше предприела бърза намеса в понеделник, фокусът на която трябва да бъде върху бреговата защита в Беломорието. По-късно Атина поиска допълнителна помощ при осигуряването на сухопътната граница.

В изявление се казва, че Frontex „напълно подкрепя Гърция в справянето с настоящата ситуация на нейната външна граница с Турция“ и е готова да „разшири помощта си за Гърция до други оперативни области и други форми на подкрепа в рамките на мандата на Frontex“. Предвижда се специалната среща на ръководството на Frontex да продължи и в сряда.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за Европа е важно да защити външната си граница и призова Анкара да спазва споразумение от 2016 г., с което се съгласи да ограничи потока мигранти към Европа в замяна на милиарди евро помощи. Вчера Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му вече няма нужда от шестте милиарда евро, които ЕС се ангажира да изплати заради сделката, и така отново постави под въпрос изпълнението ѝ.
 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 4 години
В Гърция започва да действа новата Европейска армия. За първи път официално държавите от ЕС изпращат пари, военни и техника за опазване външна граница на ЕС. Страно че това се случва благодарение на Путин и Ердоган. Совите не са това което са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още