Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС стартира проекта за обща отбрана

Общо 23 държави от общността са подписали съвместна нотификация за т.нар. Постоянно структурирано сътрудничество

ЕС стартира проекта за обща отбрана

Снимка: Архив Ройтерс

България и още 22 държави членки на Европейския съюз (ЕС) подписаха днес съвместна нотификация за стартиране на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС).

Официалната церемония се състоя в рамките на Съвет "Външни работи", който се проведе в Брюксел. От българска страна нотификацията бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, съобщава пресслужбата на Министерството на външните работи.

Постоянното структурирано сътрудничество има за цел да съдейства за развитието на отбранителните способности на държавите членки на блока, включително чрез създаване на Европейски фонд за отбрана за финансиране на конкретни проекти.

ПСС демонстрира решимостта за засилване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства, подчертават от външно министерство.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на 28-те страни от ЕС са обсъдили напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на Съюза в областта на сигурността и отбраната. Те са дискутирали и възможностите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с НАТО, включително в областта на борбата с тероризма.

България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС. "Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО", коментира министър Захариева.

Министрите на външните работи са обсъдили подготовката на предстоящата на 29 и 30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертават важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др.

Външните министри са дебатирали и по стратегическата комуникация, като подчертаха важността на работата за противодействие на дезинформацията, но и за излъчването на позитивни послания и разясняване на ползите от провежданите от ЕС политики. Постигането на реални резултати в областта на стратегическата комуникация изисква да бъде намерен правилният географски баланс, необходимото финансиране и съответните експерти, посочва българският външен министър.

Преди началото на Съвет "Външни работи" министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи. Министър Димитров представи усилията на новото правителство на Република Македония за внасяне на нов импулс в процеса на европейската интеграция на страната чрез ускоряване на реформите и установяване на добросъседски отношения.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова
Още по темата: Европа членство в ЕС

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 16 октомври