IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси вариант как да се изработват стоки от преработена пластмаса

Предвижда се занапред пластмасовите изделия да бъдат създавани така, че да подлежат на преработка

10:41 | 22.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 100 представители на обществения и частния сектор ще подкрепят днес целта до 2025 г. 10 милиона тона преработена пластмаса всяка година да се използват за производството на нови стоки в ЕС, съобщи Европейската комисия. 

Предвижда се занапред пластмасовите изделия да бъдат създавани така, че да подлежат на преработка. Очаква се увеличаване на събирането на пластмасовите отпадъци и на изследванията за повторната им употреба. Обсъжда се въвеждането на възможност за следене на движението на пластмасови отпадъци в ЕС.

Възможностите за преработка на пластмасови отпадъци в ЕС все още не са изцяло оползотворени, особено в сравнение с други суровини, като хартия, стъкло или метал. От събираните всяка година в Европа 27 милиона тона пластмасови отпадъци по-малко от една трета достига заводите за преработка. През 2016 г. в ЕС са продадени по-малко от 4 милиона тона преработени пластмаси, което е едва 8 процента от техния пазар, се отбелязва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още