IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява вноса на руски въглища и спира износ за Русия за над 15 млрд. евро

Въвеждат се и ограничения за руски и беларуски превозвачи и се забранява достъпът на руски кораби до пристанищата в блока, като ще има и изключения

19:43 | 05.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) забранява вноса на руски въглища в отговор на убийствата в Буча, които бяха потвърдени след изтеглянето на руските войски от северното предградие на Киев.

Това обяви днес председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, цитиран от пресслужбата на институцията.

Предвижда се и пълна забрана на трансакциите на четири ключови руски банки, сред които VTB, втората по големина руска банка. Забранява се също така достъпът до пристанища в ЕС на руски плавателни съдове, както и целеви износ за 10 млрд. евро в области, в които Русия е уязвима, например квантови компютри и модерни полупроводници, чувствителни машини и транспортно оборудване.

Забранява се и друг износ за Русия за още 5,5 млрд. евро на различни продукти - от дърво до цимент, от морски дарове до алкохол. Въвежда се и обща забрана на ЕС за участие на руски компании в обществени поръчки в държавите членки, както и се изключва всякаква финансова подкрепа, независимо дали е европейска или национална, за руски публични органи.

Предвиждат се и ограничения за руските и беларуски превозвачи. Тази забрана ще ограничи драстично възможностите на руската индустрия да получи ключови стоки.

Разширява се и списъкът на ЕС със санкционирани лица.

Шарл Мишел посочи, че ЕС работи и по допълнителни санкции, сред които е и вносът на петрол. Той увери, че администрацията на Съюза обмисля някои от идеите, представени от държави членки.

„Да заемем ясна позиция е от решаващо значение не само за нас в Европа, но и за останалия свят. Ясна позиция срещу войната. Ясна позиция срещу клането на цивилни. Ясна позиция срещу нарушаването на основните принципи на световния ред“, коментира той.

„Тези зверства не могат и няма да останат без отговор. Извършителите на тези отвратителни престъпления не трябва да остават ненаказани. ЕС създаде съвместен разследващ екип с Украйна. Неговата задача е да събира доказателства и да разследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна“, коментира още Мишел.

Според председателя на Съвета на ЕС вносът на руски въглища в блока е на стойност 4 млрд. евро. Забраната му ще намали друг важен източник на приходи за Кремъл, посочи той.

С въвеждането на пълната забрана за трансакции на четирите банки те ще останат напълно откъснати от пазарите. Тези кредитори представляват 23% от банковия пазар в Русия, с което финансовата система на страната ще бъде допълнително отслабена, каза още Мишел.

Що се отнася до забраната на достъпа на руски кораби до европейски пристанища, ще се прилагат изключения за земеделски и хранителни продукти, хуманитарна помощ, както и други енергоносители.

Това е петият кръг от санкции, които ЕС налага на Русия. САЩ и Великобритания също обявиха, че обмислят още мерки.

Експерти, анкетирани от CNN, обаче оценяват интензитета на мерките срещу Русия със 7 или 8 по десетобална скала. „Петролът остава жизнената сила на руската икономика“, коментира Еди Фишман, водещ служител в Държавния департамент на САЩ, когато бяха наложени санкции в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. „Путин направи милиарди долари от началото на войната и продажбите на петрол от Русия остават много силни“, допълва той.

Две от големите руски банки – „Сбербанк“ и „Газпромбанк“, все още не са изключени от системата SWIFT заради продължаващия внос на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
ЕС е в жалко положение и продължава да говори за Русия като потърпевша, а не страните от Съюза. Смешна и ужасно погрешна и противонародна, недалновидна е цялата му политика!!!! Виктория Нюланд си го каза: "*** the EU!". Така мислят неговите задокеански господари за него. Те просто използват ЕС за война с Русия и за разделение на Европа, защото ГИ Е СТРАХ от силна Европа. В това е същността на войната. Те са готови да бият самоотвержено до последния украинец. А те, милите пък наивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
be_google
преди 2 години
не закачайте Джей Голд, човека от 20 години е тук се смята за непогрешим! Очаквам професионалният му коментар под статията за Мехия и дарението то танкове как било носело мир, мир та мир , невиждан мир! България има 2500 танка- бързо да ги подарим в подкрепа на мира!!! Джей???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Georgi87
преди 2 години
от началото на войната това е първия адекватен коментар който чета... дори и да се спре изцяло вноса на газ от Русия това за европа е около 50% от необходимото ... голяма част ще бъде заменена а останалата ще бъде доставена по друг начин... реално от 15 години в европа няма инвестиции и проучавания за разработване на нови находища на газ и петрол... в рамките на 10 години нещата ще си дойдат на мястото... Истината е че ако някой знаеше че Русия ще постъпи така реално износа им на петрол газ и производните продукти би бил максимум до 10% от сегашния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
щото все по рядка ше става нуждата от нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
изглежда много комюптърни игри играеш, нали? иначе не би могъл така детински да пишеш, а да си мислиш че си зрял човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
П.С. в Европа когато свърши тоалетната хартия никой няма да забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
И какво,руснаците ще си си легнат на студено при това гладни!?,извинете,това анализ ли е или е свършила толетната хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Jay Gould
преди 2 години
На фона на #войната, можем ли без газ и петрол от Русия? Темпът на харчене на резервите на Руската централна банка, е още бавен. За да се ускори в пъти, най-доброто решение е пълна забрана за внос #газ и #петрол от #Русия. Днес на 5 април, петролът им е с 32 % по-евтин от #Brent, но една забрана в Европа ще го събори до $ 20, а нямат газопроводи в достатъчен капацитет и разстояние до #Китай или #Индия, нито петролопроводи обърнати на изток. След определени километри преноса на газ е разход, а на петрол, още повече. Газът, който продават в Европа, не могат да продадат никъде другаде. Нямат и толкова танкери, че да изнесат петрола си предвиден за Европа от петролопроводите, през цялата планета, за да му търсят пазар в Китай или Индия. А можем ли без газ? Разбира се! Преди да развият и да създадат самите руснаци пазара на газ в #Европа (защото те го създадоха) в цяла Европа, включително - #България се ползваше мазут. Евтин мазут, който и днес се ползва за корабно гориво, както и още за производство на енергия в #САЩ. Нужна е само серочистваща инсталация в заводите, а те не са скъпи и сложни съоръжения. До преди 30-40 г. газът въобще липсва, освен в някои домакинства в най-западна Европа (останки от времето, когато се е ползвал светилен газ) или в СССР. Въглищата също са решение, макар не така бързо, защото повече мини за #въглища са вече затворени и повторното им отваряне ще е бавен процес. Но подмяната от газ на мазут може да стане само за няколко месеца и дори седмици. Включително с изграждането на инсталациите. Сигурен съм, че рано или късно в #ЕС, ще се стигне до този извод. Да, Грета Тунберг ще ревне за CO2, но вместо да спонсорира #Путин и неговият Трети Райх (Трети Рим) да вземе лопата и заедно с подобните на нея еколози, да засади дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
"Европейският съюз (ЕС) забранява вноса на руски въглища в отговор на убийствата в Буча, които бяха потвърдени след изтеглянето на руските войски от северното предградие на Киев." .............колко трябва да е неадекватен човек , за да продължи да чете ...идиотии на кило ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още