IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязаха спад въпреки одобрената сделка за Brexit

Всички големи борси и основни сектори се озоваха на отрицателна територия

19:48 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с лек спад, след като британските депутати одобриха търговската сделка за Brexit, а инвеститорите реагираха на нови положителни развития около ваксините срещу COVID-19, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с понижение от 0,34%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,71% и завърши деня на ниво от 6555,82 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,22% до равнище от 5599,41 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,31% до равнище от 13 718,78 пункта.

Лондонският индекс се озова на червена територия, въпреки че разработената коронавирусна ваксина от Оксфордския университет и AstraZeneca беше разрешена за извънредна употреба във Великобритания.

Съобщението е още една стъпка в глобалната битка срещу пандемията и ще позволи на Великобритания да разшири значително програмата си за имунизиране срещу COVID-19, която започна през декември. До момента ваксината на Pfizer-BioNTech беше дадена на 600 хил. души във Великобритания, сочат статистически данни на правителството. Книжата на AstraZeneca поевтиняха леко в сряда.

Европейските пазари се вписват в низходящата тенденция на глобалните пазари. Азиатските индекси се представиха смесено в сряда, а основните индекси на Wall Street прекъснаха няколкодневния си ръст във вторник. В същото време доларът отслабна спрямо други големи валути.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай през 2019 г. беше ревизиран към понижение до 6% спрямо обявения преди това ръст от 6,1%, съобщи в сряда Националният статистически институт на страната.

Междувременно основните щатски индекси започнаха сесията в сряда с лек ръст, а пазарът опитва да си възвърне рекордните върхове. Конгресмените във Вашингтон продължават да са на различни позиции за директни плащания на американци, които са част от пакета с мерки за стимулиране на икономиката на фона на продължаващата коронавирусна пандемия.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл блокира усилията на лидера на малцинството Чък Шумър за бързо приемане на законопроекта, който беше одобрен от Камарата на представителите късно в понеделник. Той предвижда увеличаване на чековете до 2000 долара спрямо 600 долара. Стимулиращите плащания можеха да започнат да се изплащат още във вторник вечер, каза финансовият министър Стивън Манучин.

Президентът Доналд Тръмп подкрепи по-високите плащания, а във вторник заяви в Twitter, че те трябва да бъдат одобрени възможно най-скоро.

Депутатите във Великобритания одобриха в сряда търговската сделка след Brexit, постигната от преговарящите на Бъдни вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още