Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси приключиха без единна посока въпреки решението на ЕЦБ

Акциите на британската компания за търговия с автомобили Auto Trader поскъпнаха с 6,5% на фона на силния финансов отчет

Европейските борси приключиха без единна посока въпреки решението на ЕЦБ

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха редовната търговия без единна посока на фона на положителните икономически данни от САЩ и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави без промяна основните си лихви, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от 0,09% до 454,83 пункта.

Германският измерител DAX записа спад от 0,06 на сто до 15 571,22 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,26% до 6546,49 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши с 0,1% до 7088,18 пункта.

ЕЦБ потвърди своята силно стимулираща позиция по паричната политика, като взе решение да не прави промени на този етап. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), чийто общ размер е 1,85 трлн. евро, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от САЩ. Броят на американците, които са подали заявления за обезщетения при безработица, спадна миналата седмица до най-ниското ниво от близо 15 месеца, докато потребителските цени се увеличиха още повече през май, тъй като облекчаването на мерките продължава да стимулира вътрешното търсене. Подадените за първи път молби за държавни помощи за безработица възлизат на сезонно коригираните 376 хил. за седмицата, приключила на 5 юни, в сравнение с 385 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Това е най-ниското ниво от средата на март 2020 г., когато първата вълна на COVID-19 премина през страната. 

Още по темата

В същото време годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7%. Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г. на фона на ниските базови ефекти от миналата година, когато пандемията на коронавируса удари тежко икономиката.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,6% в сравнение с предходния месец след скок от 0,8% през април, който беше най-високият от 2009 г. Повишението през май се дължи главно на поскъпването на автомобилите втора употреба със 7,3%. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за ръст на индекса от 0,5%.

Инвеститорите следят внимателно и срещата на лидерите на страните от Г-7 във Великобритания. В центъра на вниманието е срещата между американския президент Джо Байдън и британския премиер Борис Джонсън. Двамата вероятно ще разговарят за изготвянето на нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

При индивидуалните акции книжата на BT поскъпнаха с 6,6%, изкачвайки се до върха на Stoxx 600, след като френският телеком Altice обяви, че е придобил 12-процентен дял от компанията.

Акциите на британската компания за търговия с автомобили Auto Trader поскъпнаха с 6,5% на фона на силния финансов отчет.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Накъде тръгва германската икономика при нова власт?