Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ продължава да изкупува активи с по-бързи темпове и през следващите месеци

Банката остави без промяна основните лихви и потвърди ангажимента си да закупува облигации по програмата PEPP поне до март 2022 г.

ЕЦБ продължава да изкупува активи с по-бързи темпове и през следващите месеци

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди своята силно стимулираща позиция по паричната политика, като взе решение да не прави промени на този етап.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато той не отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.

Управителният съвет ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), чийто общ размер е 1,85 трлн. евро, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. Въз основа на паралелна оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията Управителният съвет очаква през идното тримесечие нетните покупки по PEPP да продължат да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на тази година.

Още по темата

Управителният съвет ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките за всички класове активи и всички държави ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика, посочиха от централната банка. Оттам допълниха, че ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер да се използва докрай. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

Управителният съвет ще продължи да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по PEPP, най-малко до края на 2023 г. Във всеки случай бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.

Нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

ЕЦБ увери още, че ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. Финансирането, придобито посредством третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III), има решаваща роля в подкрепа на банковото кредитиране за предприятията и домакинствата, се посочва в решението.

Очаква се председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи коментар относно основанията за приетите решения на пресконференция днес в 15:30 ч. българско време.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
abdul до: s3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
е какво толкова. 10%.. Че това инфлация ли е.. къде къде по-сериозни неща сме виждали..
0
 
8
 
2
s3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Американците вече са на 3.8% основна инфлация, при 3.4% прогноза. И това е само за най-основните стоки, цялостната е още по-нагоре. Това по данните от преди малко. ЕЦБ ако чака и тук да стигнем подобни нива, че да действа, значи вероятността да стигнем докъм 10% годишна инфлация е много голяма, главно заради голямата инерция на цялата икономическа система. Трябва най-после да се спре с наливането на ликвидност и да се повдигнат макар и минимално лихвите, това преди да е станало късно за действия.
1
 
7
 
1
преди 4 месеца
Бабето на снимката е за затвора ,доживот ,без право на помилване .

Още от Новини
Търговският баланс на еврозоната остава положителен и през август