IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската инфлация подсили страховете след по-висок от очакваното ръст за май

Годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение от 4,7%

16:02 | 10.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><u>Снимка: Bloomberg</u></em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените, които плащат американските потребители, се повишиха през май с повече от прогнозите, продължавайки тенденцията на ускорение през последните месеци, която рискува да се затвърди с укрепването на икономиката, съобщи Bloomberg.

Годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7%. Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г. на фона на ниските базови ефекти от миналата година, когато пандемията на коронавируса удари тежко икономиката.

инфлация инфлация

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,6% в сравнение с предходния месец след скок от 0,8% през април, който беше най-високият от 2009 г. Повишението през май се дължи главно на поскъпването на автомобилите втора употреба със 7,3%. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за ръст на индекса от 0,5%.

Ценовият натиск продължава да се засилва, докато бизнесът се опитва да балансира между по-високото търсене и недостига на материали, както и на работна ръка. По-високите разходи за производство и нарастващите заплати са предизвикателство пред компаниите, които искат да защитят маржовете на печалба.

В същото време премахването на ограниченията заради пандемията, ускоряването на ваксинациите и по-голямата социална активност повишават търсенето на услуги - друг двигател за инфлация.

Въпросът, с който икономистите и инвеститорите се сблъскват, е дали тези фактори ще окажат временно влияние върху инфлацията, както очаква Федералният резерв, или тя ще се задържи трайно на високо равнище на фона на масивната фискална и парична подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още