Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Щатската инфлация подсили страховете след по-висок от очакваното ръст за май

Годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение от 4,7%

Щатската инфлация подсили страховете след по-висок от очакваното ръст за май

Снимка: Bloomberg

Цените, които плащат американските потребители, се повишиха през май с повече от прогнозите, продължавайки тенденцията на ускорение през последните месеци, която рискува да се затвърди с укрепването на икономиката, съобщи Bloomberg.

Годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7%. Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г. на фона на ниските базови ефекти от миналата година, когато пандемията на коронавируса удари тежко икономиката.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,6% в сравнение с предходния месец след скок от 0,8% през април, който беше най-високият от 2009 г. Повишението през май се дължи главно на поскъпването на автомобилите втора употреба със 7,3%. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за ръст на индекса от 0,5%.

Ценовият натиск продължава да се засилва, докато бизнесът се опитва да балансира между по-високото търсене и недостига на материали, както и на работна ръка. По-високите разходи за производство и нарастващите заплати са предизвикателство пред компаниите, които искат да защитят маржовете на печалба.

В същото време премахването на ограниченията заради пандемията, ускоряването на ваксинациите и по-голямата социална активност повишават търсенето на услуги - друг двигател за инфлация.

Въпросът, с който икономистите и инвеститорите се сблъскват, е дали тези фактори ще окажат временно влияние върху инфлацията, както очаква Федералният резерв, или тя ще се задържи трайно на високо равнище на фона на масивната фискална и парична подкрепа.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката