Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за безработица в САЩ са на най-ниското ниво от март 2020 г.

Подадените молби за помощи се понижават за шеста поредна седмица

Заявленията за безработица в САЩ са на най-ниското ниво от март 2020 г.

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които са подали заявления за обезщетения при безработица, спадна миналата седмица до най-ниското ниво от близо 15 месеца, докато потребителските цени се увеличиха още повече през май, тъй като облекчаването на мерките продължава да стимулира вътрешното търсене, съобщи Ройтерс.

Подадените за първи път молби за държавни помощи за безработица възлизат на сезонно коригираните 376 хил. за седмицата, приключила на 5 юни, в сравнение с 385 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Това е най-ниското ниво от средата на март 2020 г., когато първата вълна на COVID-19 премина през страната.

Данните показват още, че броят на заявленията се свива за шеста седмица поред. Съкращенията намаляват, а работодателите се опитват да привлекат служители, тъй като милиони безработни американци остават вкъщи поради щедрите обезщетения за безработица и продължаващия страх от вируса.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 370 хил. заявления за последната седмица.

Поне половината от възрастното население на САЩ е ваксинирано срещу вируса. Но задържаното търсене, което се отприщи след отварянето на бизнеса, оказва натиск върху веригата на доставки и увеличава инфлационния натиск.

В същото време годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7%. Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г. на фона на ниските базови ефекти от миналата година, когато пандемията на коронавируса удари тежко икономиката.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,6% в сравнение с предходния месец след скок от 0,8% през април, който беше най-високият от 2009 г. Повишението през май се дължи главно на поскъпването на автомобилите втора употреба със 7,3%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Икономическата активност в еврозоната достигна 15-годишен връх