IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси си поеха дъх след решението на Фед

Пазарите очакваха като цяло Фед да свие лихвите с 50 базисни пункта на следващото заседание

19:41 | 03.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Изненадващото намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) помогна на водещите европейски индекси за по-нататъшното им възстановяване в поне краткосрочен план.

Временно възлизащият на над три процента ръст бързо се разпадна. В резултат на много слабите американски фондови борси водещият германски индекс Dax загуби голяма част от печалбата си. Той не успя да се задържи над психологически важната граница от 12 000 пункта. Барометърът излезе от сесията с увеличение с 1,08 процента до 11 985,39 пункта. MDax, индексът на средноголемите компании, се представи по-добре. Той затвори деня с повишение от 2,17 процента до 25 897,56 пункта.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от над 1%, като по-рано се търгуваше с ръст от 3% след решението на американската централна банка. Повечето сектори завършиха на по-високо ниво, въпреки че банковият сектор отчете спад от над 1%.

Пазарите очакваха като цяло Фед да свие лихвите с 50 базисни пункта на следващото заседание на Федералния комитет за откритите пазари по-късно този месец. Спешното намаление на лихвените проценти се случи малко след като Г-7 обяви, че ще въведе неуточнени инструменти, за да помогне на глобалната икономика да се справи със заплахата.

Тъй като през последната седмица изключително голям брой инвеститори разпродаваха портофилиата си заради паниката, малко купувачи са достатъчни, за да си осигурят по-високи цени. Но тези инвеститори също вероятно ще се разделят бързо с акциите си, когато цените отново се плъзнат надолу.

Най-добрият пример е ралито на акциите на Lufthansa този понеделник, чиито акции поскъпнаха  с повече от осем процента след приключването на сесията. Акциите  загубиха 30 процента от стойността си през последните десет търговски дни заради масовите продажби. Сега първите купувачи, които се върнаха на борда, предизвикаха истинска експлозия на цените.

Съответно, инвеститорите трябва да калкулират още едно намаление на цените след това рали. „Противодействието по-късно тази седмица не трябва да бъде краят на корекцията“, казва Стивън Хейбъл, след като оценява последното проучване на Handelsblatt Dax-Sentiment. Собственикът на анализаторската къща Animusx също прогнозира и разпродажбата на пазарите преди около десет дни.

Но малко вероятно е да се случи така нареченото „Dead Cat bounce“, малко междинно възстановяване, при което тенденцията на свиване на цените след това продължава. Името „Dead Cat Bounce“ се основава на идеята, че дори мъртва котка скача нагоре, ако падне достатъчно бързо от голяма височина.

Вмомента на германския фондов пазар има много акции с висока доходност от дивиденти, особено в Dax има много надеждни дивидентни книжа. А за толкова високи дивиденти има малко инвестиционни алтернативи. Например доходността по всички германски държавни облигации отрицателна.

Това предимство на дивидентите пред други възможности за инвестиране трябва да предотврати поредното намаление на цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още