IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха десета поредна сесия на зелено

Анализаторите насочват вниманието си към развитието на Covid кризата

19:13 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейските акции приключиха седмицата с повишения. Това е десетата им поредна сесия на зелено, докато инвеститорите следят индикаторите за световната икономика и нарастващият брой случаи на Covid-19, пише CNBC.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,2% повишение, след като по-рано по време на сесията достигна нов рекорден връх. Повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено.

Междувременно на американските борси S&P 500 и Dow докоснаха нови рекорди.

Седмичните заявления за обезщетения при безработица са достигнали 375 хил. отговаряйки на очакванията. Това е третата поредна седмица, в която те намаляват. Същевременно индексът на производствените цени се повиши с 0,9% през юли, спрямо прогноза за 0,5% ръст, което породи въпроси дали инфлацията не е достигнала пика си.

“Може би сега пазарите са по-фокусирани върху текущото развитие заради Covid,и по-специално върху разпространението на делта варианта“, коментира Сиан Чан, главен инвестиционен директор в HSBC. „Но независимо как гледате на нещата, общото мнение (и надежда) е, че големият успех на ваксионационните програми ще позволи възстановяването да продължи и през втората половина на тази година“.

На корпоративния фронт стана ясно, че Adidas е продала марката Reebok за 2,5 млрд. долара на Authentic Brands. Германският гигант направи продажбата, защото иска да се фокусира върху основния си бранд. Цената на акциите на фирмата се повиши с 2,3%.

Стойността на книжата на Ipsen спадна с 12,7% до дъното на Stoxx 600, след като френската фармацевтична компания оттегли заявлението си за одобрение на ново лекарство в Съединените щати.

На върха на европейския индекс на сините чипове е шведската здравна компания Addlife, чиито акции увеличиха цената си с 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още