IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с повишения, след като САЩ отложи новите мита за Китай

Чувствителните към търговията сектори бяха сред най-добре представилите се по време на днешната търговия

20:18 | 13.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сниммка: Pixabay</em></p>

Сниммка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в края на днешната търговия, след като САЩ решиха да отложат въвеждането на допълнителните мита за част от китайския внос, съобщава CNBC.

Така трендът се обърна нагоре, след като вчера повечето пазари затвориха на червена територия.
Във вторник паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията само 0,6% повишение, заради слабия старт по време на днешната търговия. Чувствителните към търговията сектори бяха сред най-добре представилите се.

Парижкият САС 40 прибави 0,99 на сто до 5363,07 пункта. Франкфуртският Dax нарасна с 0,60 на сто до 11 750,13 пункта. Лондонският FTSE-100 се повиши с 0,33 на сто до 7250,90 пункта.

b b

Акциите на стоманодобивния гигант ArcelorMitta скочиха с над 5%. Лидерът в производството на отглеждана сьомга – норвежката SalMar , добави 7% върху стойността на книжата си. Henkel, базираната в Дюселдорф, Германия, лидер на пазара за перилни и почистващи препарати, лепила и други, отчете спад от близо 7%, след като понижи годишните си прогнози за продажбите. Компанията обвини за лошите си резултати спада в промишленото производство.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви днес, че отлага влизането в сила на новата порция мита върху мобилни телефони, лаптопи, играчки и други продукти до 15 декември, смекчавайки удара срещу Китай. Първоначално митата върху стоки на обща стойност около 300 млрд. долара трябваше да влязат в сила на 1 септември.
От Службата на американския търговски представител съобщиха, че някои продукти ще бъдат изцяло премахнати от списъка със санкционирани стоки на базата на фактори, свързани със здравеопазването, обществената и националната сигурност и други. В изявлението, цитирано от Wall Street Journal, не се посочва кои ще са продуктите от списъка.
Инвеститорите държат под око и политическата ситуация в Италия, след като в петък партията на вицепремиера Матео Салвини „Лига“ внесе искане за вот на недоверие срещу правителството.

По-рано в понеделник Китайската народна банка определи референтна медианна стойност за юана спрямо долара, определяйки цена от 7,0326  юана за долар. Очаква се търговските преговори между Пекин и Вашингтон да продължат в американската столица в началото на септември, след като от следващия месец в сила влизат нови 10-процентни мита върху китайски стоки за 300 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Доналдът как си играе с пазарите - не е истина просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още