IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори се изплашиха от срещата между Мей и Тръмп

Цената на петрола пада с 2%, като вниманието е фокусирано върху новините за ръст на добива в САЩ и страните извън ОПЕК

19:28 | 27.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските фондови пазари записаха спад в последната сесия за седмицата в очакване на новини от срещата между британския премиер Тереза Мей и новия президент на САЩ Доналд Тръмп. В предходните сесии през седмицата водещите индекси записаха сериозен ръст на фона на корпоративни резултати и флуктуациите на валутните пазари, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 записа спад от 0,3% до 366,38 пункта, но седмицата завършва на зелена територия с ръст от 1,1%, изчислява Market Watch. Един от най-губещите сектори в състава на индекса се оказа автомобилният. Акциите на компаниите тръгнаха надолу след коментарите на Тръмп за митата при внос на автомобили в САЩ.

Със понижения завърши и банковият сектор, като италианските банки натежаха на представянето. Акциите на UniCredit поевтиняха с над 5% до 27,71 евро за брой след медийни публикации, че банката не е успяла да продаде дела си в Mediobanca.

Сред най-печелившите в състава на Stoxx 600 се нареди Booker Group, чиито акции поскъпнаха с почти 16% след новината, че ще бъде погълнат от Tesco за сумата от 3,7 млрд. паунда. Акциите на британската верига супермаркети също затвориха на зелена територия, повишавайки се с над 9 на сто.

Сделката между търговците подкрепи британския FTSE 100, който затвори последната сесия с увеличение от 0,32% до 7 184,49 пункта. Така един от водещите индекси на Лондонската фондова борса успя да ограничи седмичния си спад до 0,2 на сто. 

Германският DAX затвори седмицата на ниво от 11 814,27 пункта, което е спад от 0,29% спрямо предходната сесия. Във Франция САС 40 загуби 0,56% от стойността си и достигна до ниво от 4 839,98 пункта в последната за седмицата сесия.

Цената на петрола се понижава към края на европейската сесия. Суровината загуби първоначалния си тласък, след като пазарите обърнаха внимание на повишения добив в САЩ и другите страни извън ОПЕК. Лекият суров петрол загуби 2% от цената си до ниво от 52,71 долара за барел. Европейският сорт Brent се търгуваше с 2,17% по-евтино до 55,01 долара за барел.

На валутните пазари стойността на еврото се повишава до 1,0683 долара. Британският паунд се разменя за 1,2544 долара след  1,2675 долара в четвъртък, допълва Market Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още