IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха най-лошата си седмица от май

Притесненията за възстановяването на Европа предизвикаха вълна от продажби

20:00 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка:Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари приключиха най-лошата си седмица от май насам, като инвеститорите се опитваха да преглътнат разочарованието от печалбите на технологичните компании, притесненията около COVID -19 и предстоящите президентски избори в САЩ, съобщава MarketWatch.

За седмицата германският индекс DAX изтри 8,4% от стойността си до 11,580 пункта, което е второто най-ниско ниво от 26 май. Днес индексът отписа 0,36% от стойността си. Спадът при FTSE 100 беше по-малък – с 0,08% за деня, като приключи най-лошата си седмица от март, а френският CAC 40 единствен прибави 0,54% към стойността си в петък.

Притесненията за възстановяването на Европа предизвикаха вълна от продажби, след като Германия и Франция обявиха нови блокади, за да ограничат разпространението на пандемията.  

Новите случаи на коронавирус в световен мащаб поставиха еднодневен рекорд от половин милион души, а Европейският съюз обяви, че планира да финансира трансфера на пациенти с COVID през границите на блока,за да избегне прекомерното претоварване на болниците.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с ръст от около 0,2% след колеблива търговска сесия, като акциите на петролните компании поскъпнаха с около 1,9%,повеждайкипо ръст в цената сред компаниите в региона.

Индексът беше подкрепен от по-добри от очакваното данни за икономиката на еврозоната през третото тримесечие - 12,1% растеж на тримесечна основа след 11,4% спад предходното тримесечие.

На годишна основа също има рязко подобрение - след спад от 13,9% през второто тримесечие се отчита спад от едва 3,9% през третото тримесечие.

Икономиката на целия Европейски съюз (ЕС) расте с 12,1% след рекордните спадове, отчетени през второто тримесечие, показват предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

В същото време Европейската централна банка в четвъртък запази настоящата си позиция относно паричната си политика, но даде ясен знак, че през декември ще предприеме по-нататъшни действия, за да предотврати въздействието на пандемията на коронавируса, евентуално разширявайки програмата си за изкупуване на облигации.

В корпоративен план акциите на Ubisoft поевтинаха с над 7%, след като френската компания за видеоигри публикува резултатите си за първото полугодие.

На върха на европейския индекс на сините чипове, Proximus повиши цената на книжата си с 8%, след като белгийската телекомуникационна компания надмина очакванията за печалба през третото тримесечие и подобри своите прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още