IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя да увеличи постоянния спасителен фонд?

Ефективният му размер би могъл да достигне 2 трлн. евро, като средствата може да дойдат изцяло от частни инвеститори

11:55 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната се подготвя да увеличи постоянния спасителен фонд?

Държавите-членки на еврозоната се подготвят да дадат разрешение на постоянния спасителен фонд да увеличи капитала си чрез външно финансиране по същия начин като временния, така че да може да достигне размер от около 2 трилиона евро и да е в състояние да спаси и големи икономики, ако това е необходимо, съобщи германският седмичник Spiegel, цитиран от Ройтерс.

Според изданието Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) ще може да прилага две техники, характерни и за Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), които ще гарантират, че публичните средства ще могат да бъдат използвани само за особено рискови транзакции като например закупуване на испански държавни облигации, докато частни инвеститори ще осигурят останалите средства.

Говорителка на германското министерство на финансите е пояснила, че стремежът е ЕМС да разполага със същите инструменти като ЕИФС, и е посочила, че след решението на конституционния съд на страната относно ЕМС основните директиви за работата на фонда са били преработени, като част от средствата ще бъдат покрити от него, докато другите ще бъдат осигурени от частни инвеститори, което би представляло вид ливъридж.

Тази част е в процес на одобрение от Брюксел, е добавила тя, и е подчертала, че когато процесът приключи на ниво Европейски съюз, резултатите ще бъдат представени за одобрение в долната камара на германския парламент.

Посочената сума от 2 трилиона евро обаче е произволна, категорична е представителката на германското министерство на финансите.

Междувременно германският заместник-министър на финансите Щефен Кампетер потвърди, че се провеждат дискусии за увеличаване на ефективния обем на ЕМС чрез ливъридж, и обеща, че въпросът ще бъде обсъден в парламента на страната.

„Ако Европа реши да увеличи капитала на ЕМС чрез ливъридж – а такива обсъждания се водят в момента – ние, разбира се, ще включим германския Бундестаг“, каза Кампетер, визирайки долната камара на парламента.

Говорител на Европейската комисия е отказал коментар по въпроса.

По принцип се очакваше ЕМС, чийто ефективен обем е в размер на 500 млрд. евро, да разполага със същите възможности за набиране на капитал като ЕИФС и министрите на финансите на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) потвърдиха това на срещата си в Кипър през този месец.

Ако ЕМС получи одобрение за използването на същите техники на ливъридж като ЕИФС, увеличението на ефективния му обем няма да бъде за сметка на допълнителни вноски от държавите-членки. Тази възможност обаче не е одобрена от всички страни в еврозоната и Финландия проявява очевидна неохота да се съгласи с използването им.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепя плана, но Финландия спира Еврогрупата да го приеме бързо, се посочва в материала на Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още