Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Финансовият сектор във Великобритания понася нови удари заради Brexit

Голямо мнозинство от компаниите за инвестиционен мениджмънт, обхванати от ново проучване, са по-слабо оптимистични за перспективите през идните месеци

Финансовият сектор във Великобритания понася нови удари заради Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на финансовите услуги на Великобритания се е свило за първи път от пет години на фона на несигурността около Brexit и икономическото развитие. Това сочат резултатите от проучване на Конфедерацията на британската промишленост (КБП - CBI) и консултантската компания PricewaterhouseCoopers - PwC, цитирано от Ройтерс.

Рентабилността на сектора, който има водеща роля в британската икономика, е останала без промяна за трето поредно тримесечие през трите месеца до края на декември 2018 година.

Още по темата

Според проучването, проведено сред 84 компании, се очаква търсенето да продължи да спада до март, а рентабилността - да се понижи за първи път от три години.

"Комбинация от макроикономическа несигурност и неяснотата около Brexit, съобразяването с регулаторните изисквания и колебанията на световния пазар нанасят тежък удар върху британския сектор на услугите", посочва главният икономист на КБП Рейн Нютън-Смит.

Британският парламент се очаква да отхвърли утре споразумението за излизане от ЕС, което ще удължи несигурността за финансовия сектор. Много банки, застрахователи и мениджъри на активи, които използват Великобритания като европейска база за дейността си откриват централи в други страни от ЕС, за да избегнат опасността да загубят достъп до европейския пазар, ако Лондон напусне блока без сделка.

Изследването показва смесена картина на сектора. При застрахователите бизнесът се забавя, докато при банките, строителните дружества и слециализираните кредитори обемът на дейността остава без промяна или намалява.

Експертите установяват "поразяваща загуба на скорост" при инвестиционните мениджъри, които отчитат най-рязкото свиване на активността от финансовата криза преди десетилетие.

Голямо мнозинство от компаниите за инвестиционен мениджмънт, обхванати от проучването, са по-слабо оптимистични за перспективите през идните месеци, като се очаква удар да понесе бизнесът с чуждестранни клиенти.

Това е обрат за сектора на инвестиционния мениджмънт, който отчиташе добро развитие от периода на финансовата криза.

Въпреки цялостните мрачни перспективи се очаква броят на служителите във финансовия сектор да се увеличи през текущото тримесечие, а инвестиционните намерения като цяло остават стабилни, установява проучването.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари