IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Лондон не бива "да си играе" с протокола за Северна Ирландия

Опасенията на Париж са, че може да се стигне до насилие в провинцията

16:50 | 23.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клеман Бон. <em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Клеман Бон. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският министър по европейските въпроси предупреди Великобритания да не играе игри със специални правила за търговия след Brexit за Северна Ирландия, тъй като се опасява от лято на насилие в провинцията, предаде AFP.

Клеман Бон призова Лондон да бъде "отговорен" за т. нар. "протокол" за Северна Ирландия, който я запази на единния пазар и митническия съюз на ЕС въпреки напускането на Обединеното кралство от блока.

"Tова е централна част от европейската стабилност, не можете да си играете с това. Никога няма да си играем с това. Но ние не можем да приемем, че има политическа игра с толкова деликатен въпрос", каза Бон в интервю за малка група медии, включително AFP в Хага в събота, след разговори с холандския външен министър, пише БГНЕС.

"Така че просто казвам и ние го обсъждаме, разбира се, с британската страна, не си играйте с протокола", допълни Бон.

В Северна Ирландия се засилва напрежението заради протокола, който влезе в сила в началото на 2021 г. През април избухнаха най-тежките бунтове от години и първият министър Арлен Фостър обяви, че подава оставката си. Северна Ирландия все още е дълбоко разделена между пробритански, главно протестантски, юнионисти и проирландски, до голяма степен католически, националисти, въпреки мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия насилие заради британското управление.

Юнионистите смятат, че протоколът заплашва статута на Северна Ирландия във Великобритания и виждат в него перспективата за съюз със съседна Ирландия.

Британският министър за Brexit Дейвид Фрост призова ЕС да направи компромис по отношение на протокола, преди Северна Ирландия да влезе в напрегнато лято на събития, отбелязващи възход на протестантите пред католиците. Нарастват притесненията, че напрежението може да се покачи отново около 12 юли, когато пробританските юнионисти ежегодно отбелязват събития в края на 17-ти век, които укрепиха протестантското управление над северната част на католическа Ирландия.

Но Бон, който се срещна с външния министър на Ирландия Саймън Ковъни в Дъблин по-рано тази седмица, заедно с външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, заяви, че Лондон не трябва да се опитва да спори за премахването на протокола.

"Протоколът не е проблем. Протоколът е решение на гранични проблеми, създадени от Brexit", каза Бон. Ирландецът Ковъни в четвъртък предупреди Великобритания, че едностранното отменяне на правилата ще бъде "катастрофа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още