IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция временно увеличава военното си присъствие в Източното Средиземноморие

Еманюел Макрон обяви, че ще подкрепи Гърция заради "едностранните решения на Турция за проучвания за нефт и газ в региона

15:50 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: архив Ройтерс

Франция временно ще увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие, за да подкрепи Гърция в продължаващия й спор с Турция, потвърди в четвъртък министерството на въоръжените сили на страната, цитирано от Politico.

Решението идва, след като президентът на Франция Еманюел Макрон туитна, че "едностранните решения на Турция за проучвания за нефт и газ предизвикват напрежение".

Макрон допълва, че е решил временно да засили френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в следващите дни, в сътрудничество с европейските му партньори, включително Гърция.

Министерството на въоръжените сили уточнява, че Франция ще изпрати два изтребителя Rafale в Крит, както и военноморската фрегата Lafayette.

В своите туитове в сряда Макрон заяви, че "ситуацията в Източното Средиземноморие е тревожна" и напрежението трябва да приключи, за да улесни "мирен диалог" между двете страни членки на НАТО.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари на Макрон в туитър на френски език, като го определи като "истински приятел на Гърция" и "пламенен защитник на европейските ценности и международното право".

Преди това Макрон публикува версия на туита си и на гръцки език.

Съобщението на Макрон се случи, след като турски кораб в понеделник влезе във води, претендирани от Гърция, като допълнително подхрани напрежението между двете страни. Атина осъди този ход като "незаконен" и предупреди, че е готова да "защитава своите суверенни права".

В сряда върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел свика спешна видеоконференция на външните министри на ЕС в петък, за да обсъдят кризата в региона и други належащи въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още