Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Газови гиганти настояват ЕС да подкрепи газа като мост за декарбонизацията

Компаниите искат увеличаване на тавана на въглеродните емисии от газовите централи

Газови гиганти настояват ЕС да подкрепи газа като мост за декарбонизацията

Снимка: Архив Ройтерс

Газовите компании лобират ЕС да признае ролята на природния газ за декарбонизацията на европейската икономика, пише Ройтерс. На този етап Брюксел още няма окончателно решение да признае ли суровината като мост към новите технологии, които ще доведат до намаляването на въглеродните емисии и да допусне ли финансирането на подобни проекти.

Според източници на агенцията забавеното решение е в резултат на настояването на компании и държави, сред които и британският гигант BP. Според коментарите решението да се ограничат инвестициите в природен газ може да доведе до забавяне на отказа от по-замърсяващите околната среда въглища.

BP е поискал увеличаване на тавана на емисиите на газовите централи, за да не се налагат веднага допълнителни инсталации за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Още по темата

Според разчетите на ЕС газовите централи трябва да емитират не повече от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас, за да могат да бъдат определени като "зелени". Според коментарите на ВР това ниво трудно може да бъде достигнато, дори и с технологии за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид.

Емисиите от природния газа са почти наполовина по-малко от тези на въглищните централи. Но газовите инфраструктури отделят още един опасен за околната среда газ - метан. Ролята на суровината в бъдещия енергиен микс ще зависи основно от технологиите за улавяне на въглеродните емисии, както и за намаляването на изтичането на метан от газовата инфраструктура.

ВР съвсем не е единствената компания, която настоява природният газ да бъде вписан като преходна технология за намаляване на емисиите. Eni също критикува тавана за газовите централи, а Total и Repsol директно поискаха подкрепа за газа, който да замени използването на въглища в ЕС.

Източници на Ройтерс коментират, че девет държави в ЕС, сред които Полша, Унгария и Чехия, искат ЕК да признае газовите централи като помагащи устойчивото развитие.

На този етап инвеститорите са раздвоени за природния газ. Целите в Парижкото споразумение изискват пълната декарбонизация на икономиката до 2050 година, но според Calvert Research and Management трябва да има стандарти за всяка една индустрия, а не общи цели.

Други компании, които са пожелали анонимност, пък не виждат нищо лошо в исканията на газовите компании, защото в Парижкото споразумение няма точно разписание на стъпките, а само заявка, че светът не трябва да допуска повишаване на температурите с повече от 1,5°С до края на това столетие.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи