IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отвори магазините, но Меркел призова германците за предпазливост

Решение за следващо смекчаване на блокадата може да бъде взето на 8 май

15:37 | 20.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че общественият дебат за смекчаване на ограниченията с цел овладяване на коронавируса може да предизвика нова вълна от заразени, въпреки че Германия предприе първите си предпазливи стъпки за връщане към нормалността, предава Bloomberg.

На закрито заседание на партията й Християндемократически съюз (ХДС) в понеделник в Берлин тя заяви, че „дискусионни оргии“ за разхлабване на блокадата заплашват да унищожат напредъка в борбата с пандемията, съобщи участник в срещата, пожелал да остане анонимен.

Меркел е дала да се разбере, че към момента правителството й не планира нови ограничения, но този вариант остава на масата. Тя е допълнила, че следващите стъпки ще бъдат решени на срещата й с лидерите на 16-те провинции в Германия на 30 април. Германският канцлер е посочила също, че най-вероятната дата за допълнително смекчаване на блокадата ще бъде 8 май, когато ще станат ясни последиците от настоящите стъпки в тази посока.

По време на заседанието Меркел е изразила надежда, че хората ще продължат да спазват правилата за ограничаване на контактите, но е допълнила, че е скептична заради събитията през последните дни. През уикенда полицията в Берлин разпръсна протест и редица веселби, а парковете в града бяха пълни.

Необичайно острите думи показват притеснението на Меркел в момент, когато страната се подлага на критичен тест за способността на Европа да се възстанови от кризата.

Малки магазини в най-голямата икономика в региона получиха разрешение да отворят отново врати в понеделник след едномесечна блокада, в резултат на която германските търговци на дребно са загубили 30 млрд. евро (33 млрд. долара) от приходи от продажби. Много магазини бяха тласнати до ръба на фалита.

Страната е една от първите в Европа, които предпазливо съживяват бизнес дейността, докато пандемията продължава да затваря заводи, ресторанти и заведения от Мадрид до Прага.

Търговци на дребно като Филип Фрезе чакали с нетърпение възможността отново да видят купувачи. Блокадата, която затвори всички магазини за стоки от неосновна необходимост, унищожила надеждите му за печалба през тази година на магазина му за легла и матраци в Южна Германия. Сега вниманието му е насочено към оцеляването.

Ограниченията са „заплаха за съществуването ни като бизнес“, казва Фрезе, чиито приходи от продажби са се сринали с 90% през март, а разходите са намалели само с една трета. „Трябва да се срещаш с клиенти лице в лице, за да им продаваш възглавници и матраци“, казва той.

Първоначалните знаци не са окуражителни. Трафикът по търговската улица Цайл във Франкфурт, която обичайно е най-оживената в Германия, беше слаб тази сутрин.

Вместо тълпи от клиенти изобилстват елементи на блокадата. Тубички с дезинфектанти за ръце са поставени на входа на търговския център MyZeil, където се намират магазини на Adidas, Body Shop и North Face. Надписи на вратите на магазините предупреждават клиентите да спазват дистанция от поне 1,5 м. Празни ескалатори отекват по коридорите на мола.

„Работихме усърдно, за да подготвим нещата след зелената светлина в петък“, казва Анет Гуржински, управител на MyZeil. „Не се страхуваме, очакваме с нетърпение да рестартираме дейността си“, допълва тя.

Въпреки че повечето магазини в търговския център във Франкфурт ще отворят врати, Гуржински очаква клиентите да започнат да се завръщат едва с наближаването на уикенда, когато постепенно се затвърди новата ситуация.

Броят на заразените с коронавирус в Германия е нараснал с 2018 случая през последните 24 часа, най-бавния темп този месец. Общият брой на регистрираните случаи в страната е 145 742, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Починалите са се увеличили със 104, най-ниското ниво от 1 април, с което общият им брой достига 4642.

Докато в Берлин се притесняват, че тези обещаващи знаци може да изчезнат, ако хората решат, че рискът от заразяване е отслабнал, частичното отваряне на магазините в Австрия миналата седмица не е довел до повторен ръст на заразените до момента.

Броят на новозаразените в южната съседка на Германия продължи да намалява до под 100 на ден, след като малки магазини, магазини за домашни ремонти и градински центрове отново отвориха врати на 14 април след великденските празници. Ако тенденцията се запази, страната е напът да отвори магазините за електротехника, мебели и дрехи, както и моловете в началото на май.

Първите стъпки за смекчаване на ограниченията в Германия варират в отделните провинции. Докато провинция Хесен, където се намира Франкфурт, вече задейства мерките, Берлин ще изчака поне до сряда, а Бавария отлага предпазливото си отваряне до идния понеделник. Разнородните усилия се дължат отчасти на политическите игри за наследник на Меркел, която трябва да се оттегли след парламентарните избори догодина.

Въпреки че големи компании за търговия на дребно и индустриални групи критикуват бавния темп на отварянето на икономиката Меркел си спечели похвали за реакцията й на кризата, въпреки че икономиката изпада в по-дълбока рецесия, отколкото при финансовата криза преди десет години. След като въведе мерки за социално дистанциране на 22 април, нейното правителство предостави бързо помощ от над 1 трлн. евро на компании и служители, за да предотврати фалити и масови съкращения на служители.

Широкото тестване на населението в Германия и относителният напредък в защитата на уязвимите хора доведоха до по-малък брой на починалите, отколкото в други европейски страни като Италия, Испания и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още