IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия печели от бежанците предприемачи

Те често основават собствени компании, тъй като нямат големи шансове на пазара на труда

22:29 | 12.11.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@mimithian?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Mimi Thian</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/startup?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Mimi Thian on Unsplash

Според ново проучване започването на бизнеси от страна на мигранти играе важна роля за германската икономика.

„Стартъпите са важни за обновяването и по този начин за бъдещата жизнеспособност на всяка една икономика“, обяснява Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в държавната банка за развитие KfW, цитиран от Handelbslatt „Ето защо Германия в продължение на много години се възползва от по-голямото желание на мигрантите да станат самостоятелно заети“. Това било очевидно и през 2019 г.

През миналата година в Германия са били основани 605 000 фирми, в около 160 000 случая основателите са имали чуждестранни корени. Делът се е увеличил значително с 5 процентни пункта до 26 процента в сравнение с предходната година, както показва специална оценка от KfW Start-up Monitor. Според Кьолер-Гайб духът на иновациите и ориентацията на мигрантите към растежа крият големи възможности.

Според проучването мигрантите се осмеляват да се впуснат в самостоятелна заетост, защото често имат по-лоши шансове за успех на пазара на труда - но и защото са по-склонни да поемат рискове. Освен това налице е и ефектът за подражателския пример от приятели и роднини, които са започнали собствен бизнес, който е над средното ниво. За мигрант се счита  човек, който няма германско гражданство или няма германско гражданство от раждането си, а го е придобил по-късно.

Според KfW много планове за стартиращи компании са били замразени по време на коронакризата. „Кризата обаче може да действа и като катализатор за иновациите. Основателите, които отговарят на новите нужди с иновативни бизнес идеи, могат да бъдат големите победители утре“, казва Кьолер-Гайб.

Компанията от Майнц BioNTech е един от настоящите победители. Концернът и нейният американски партньор Pfizer представиха обнадеждаващи междинни резултати за ефективността на тяхната ваксина за коронавируса. Тя предлага повече от 90 процента защита срещу Covid-19. Проучванията все още не са завършени. Ако всичко с одобрението на ваксината е наред, може да започне мащабно производство.

Biontech е основана преди дванадесет години от онколозите Угур Сахин и Йозлем Тюречи. Сахин, който е роден в Турция, а по-късно идва с родителите си в Германия, е докторант в Кьолн. Тюречи, която е родена в Германия, е докторант в Хомбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
оня ден "предприемачите" предприеха стрелба навънка, са колко е верно случилото се в реалността само един Господ знае, ама поне бежанците действат не е кат да бездействат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Какви ли шефове ще бъдат? "Кьопек дженабет урсуз марка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Аха. Германия има нужда от ниско квалифицирани чужденци, които не могат да си намерят работа... Но пък могат да започнат собтвен бизнес. Какви ли шефове ще бъдат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
onezero
преди 3 години
Ей тия хитрите германци, всичко обраха. За нас останаха само брадатите ядрени физици и инжинери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
analog
преди 3 години
В заглавието се споменават бежанци, а от съдържанието става ясно че мигранти изобщо не означава бежанци, а просто чужденци. Не е фейк нюз, но е очевидно фейк заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още