IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия строи LNG терминал на фона на критиките за обвързаност с руския газ

Ако цените на втечнения газ са конкурентни, ще е идеално за нас, коментират управляващите в страната

16:32 | 25.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия е една от малкото водещи европейски икономики без нито един терминал за втечнен газ, пише Handelsblatt. Франция например има четири, Италия - три, Великобритания - шест, а Испания - седем. Терминали за втечнен газ (LNG) имат още Гърция, Холандия, Португалия, Белгия, Полша и Литва, допълва изданието.

Това положение обаче може много скоро да се прамени и Германия да се сдобие с терминал за LNG край Брунсбютел в провинция Шлезвиг-Холщайн. Планираната инвестиция е в размер на 450 млн. евро. Очаква се терминалът да бъде въведен в експлоатация през 2022 година.

Представители на федералното правителство са заявили пред Handelsblatt, че с този проект ще оборят критиките на американския президент Доналд Тръмп, че Германия е зависима от руския природен газ.

Изданието коментира, че всъщност търканията между Берлин и Вашингтон по въпросите на газа имат повече икономически, отколкото политически характер. С развитието на проекти за шистов газ САЩ от нетен вносител на суровината започва да се превръща в износител.

В Германия не приемат критиките на Тръмп срещу "Северен поток" 2. Повечето германци подкрепят този проект с мотива, че е по-добре да бъдат осигурени с доставки на природен газ, показват проучвания на общественото мнение. 92% от германците са убедени, че коментарите на американския президент са продиктувани от желанието му да продава американски природен газ.

И самият Доналд Тръмп ясно каза, че иска достъп на американския газ до европейския пазар. Германското правителство също коментира, че няма нищо против доставките на LNG от САЩ.

"Ако втечненият газ от САЩ пристигне до Германия на конкурентни цени, ще бъде прекрасно за нас", коментира Норберт Бракман, член на управляващата партия на Ангела Меркел.

Тоест проблемът нито е логистичен, нито е политически, посочва още германското издание. От години Германия получава газ от Русия, Норвегия и Холандия през газопроводи. Тръбният газ е по-евтин от втечнения, който се нужда е от специални съоръжения за втечняване, а след това и от специални терминали за разтоварване.

Освен това танкерите, които пренасят LNG, са и по-големи замърсители на околната среда, пише още Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още