IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължи програмата си за защита на работните места

Субсидиите ще бъдат предоставяни до края на 2021 г.

10:13 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия разшири програмата си за подкрепа на работните места, за да може най-голямата европейска икономика да се възстанови по-бързо от коронавирусната криза.

На среща в Берлин, която приключи късно във вторник, коалицията на канцлера Ангела Меркел се съгласи да осигури субсидии по програмата до края на 2021 г. Субсидиите, първоначално предназначени за 12 месеца, покриват по-голямата част от заплатите и позволяват на компаниите да запазят служителите си по време на икономическия шок, информира Bloomberg.

„Редно е най-важният инструмент, с който се борим с коронавирусната криза и защитаваме работните места, да бъде продължен по практичен и отговорен начин“, каза Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християндемократическия съюз, в сряда в интервю за телевизия ZDF.

Германия е използвала компенсационната програма, за да предотврати масови уволнения по време на финансовата криза преди малко повече от десетилетие. Около 5,6 милиона души са получили обезщетенията през юли, в сравнение със 7 милиона души през май, показват данните на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo.

 „Далеч от нормалното“

Разширяването на програмата е част от мащабен пакет от стимули в размер на 10 милиарда евро, насочен към подпомагане на страната да излезе от най-лошата криза в следвоенната епоха, а разширяването й показва, че възстановяването може да отнеме повече време, отколкото първоначално се очакваше.

„Целта сега е да се стабилизира икономиката“, заяви финансовият министър Олаф Шолц в сряда пред ZDF, предава Ройтерс. „Фактът, че действахме бързо и мащабно, доведе до това, че Германия изживява кризата много по-добре от други страни“, коментира той.

Все пак имаше добри новини по-рано във вторник, когато последният доклад на Ifo показа, че настроенията на германския бизнес продължават да се подобряват през август. г г

Президентът на Ifo Клеменс Фюст обаче заяви, че нещата са „далеч от нормалното", а компаниите вероятно ще продължат да съкращават работни места.

Изборна реформа

Освен за програмата, коалицията одобри и спорна изборна реформа. Промените ще бъдат осъществени в две стъпки, като се започне с националния вот през следващата година и се продължи през 2025 г. Целта е да се намали размерът на долната камара на парламента, която в момента има рекордните 709 места.

Броят на местата може да нарасне до повече от 800 след следващите избори поради системата, която предоставя допълнително представителство в зависимост от резултатите.

Коалицията също така се съгласи да използва част от парите от фонда за възстановяване на Европейския съюз, за ​​да оборудва учителите с преносими компютри на обща стойност от 500 милиона евро (590 милиона долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още