IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура нахлу в министерствата на финансите и правосъдието

Причината е дейността на Отдела за финансово разузнаване във връзка с разследване на пране на пари

17:03 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на финансовото министерство в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на финансовото министерство в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Германската прокуратура нахлу в министерствата на финансите и правосъдието в Берлин в рамките на разследване за работата на звено за борба с прането на пари.

Разследващите проверяват дали представители на Отдела за финансово разузнаване - част от министерството на финансите, поверено на кандидата за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц, не са реагирали своевременно на сигнали за пране на пари от банки. Това се казва в позиция на прокуратурата в Оснабрюк, цитирана от Bloomberg. 

Разследването е в неудобен момент за Шолц, който според социологическите проучвания има добри шансове да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост след изборите на 26 септември. Ведомството му бе под засилено наблюдение и заради скандала около фалита на Wirecard.  

Самата Германия е обект на критики от международни организации като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и други кампании, според които не е успяла да отговори на международните стандарти за борба с прането на пари. Рухването на Wirecard миналата година още повече засили тези притеснения, след като стана ясно, че компанията е работила с пари от съмнителни източници. 

Разследването бе започнато през 2020 г. във връзка с предупреждение до Отдела за финансово разузнаване за плащане от 2018 г. към Африка на стойност над 1 млн. евро. Предполага се, че тези пари може да са свързани с трафик на дрога и оръжия и тероризъм. Службата не е информирала полицията, което означава, че плащането не е могло да бъде спряно, посочват от прокуратурата. По-ранна проверка на Отдела за финансово разузнаване е показало “обширна комуникация” между министерствата и звеното.

Проверката е била извършена, за да се установи “дали и до каква степен ръководството и отговорните хора в министерствата и други надзорни звена са били замесени в решенията на Отдела за финансово разузнаване”, посочват от прокуратурата.

Говорители на правосъдното министерство - също управлявано от социалдемократа Кристине Ламбрехт, и на Отдела за финансово разузнаване не са отговорили своевременно на запитвания за коментар. 

“Целта на действията на прокуратурата в няколко федерални министерства е да се изяснят фактите”, каза на свой ред говорител на финансовото министерство.

Проверките са били извършени, за да е събере информация от звената в министерството, отговорни за Отдела за финансово разузнаване и това до каква степен нейната стратегия съвпада със закона. От министерството уточняват, че Шолц е увеличил числеността и правомощията на службата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още