Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германският финансов регулатор е бил уведомен отдавна за нередности при Wirecard

Bafin е получил вътрешна информация за нередности още преди първата статия на Financial Times преди повече от година

Германският финансов регулатор е бил уведомен отдавна за нередности при Wirecard

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Финансовият регулатор на Германия Bafin е получил вътрешна информация за нередности при изпадналия в неплатежоспособност доставчик на платежни услуги Wirecard преди повече от година. Това става ясно от отговор на Федералното министерство на финансите до членовете на Бундестага, съобщава Bloomberg.

Според информацията изобличител е подал сигнал и документи на Wirecard до надзорния орган в края на януари 2019 г. Тогава Bafin е проверил документите - заедно с анализ на Financial Times (FT) за проблемите с финансовите отчети в Wirecard. На Bafin обаче ѝ е отнело над година, за да докладва на държавната прокуратура за предполагаеми пазарни манипулации.

Според Bloomberg отговорът на Министерството на финансите е с дата от 9 април, но не навлиза в подробности относно съдържанието на изтеклата информация, нито кога точно Bafin я е получил.

Независимо от това в изявлението на Министерството на финансите се посочва, че Bafin може би е бил информиран за съмненията при Wirecard още преди публикуването на първата статия на FT на 30 януари 2019 г. Акцията временно загуби почти 25 процента от стойността си след публикуването на материала.

В статията FT пише за първи път за нередности и възможни манипулации със сметки в Сингапур през пролетта на 2018 г. Няколко последващи статии обрисуват измама, фалшифициране на документи и предполагаеми фалшиви продажби с разсрочени плащания, така нареченото Round-Tripping.

Още по темата

След това Wirecard се опита да докаже, че непосредствено преди публикуването на критичните статии необичайно голям брой продавачи, спекулиращи с падащи цени, са се позиционирали срещу компанията. В изключителна стъпка борсовият регулатор Bafin наложи двумесечна забрана за продажби на късо на акции на Wirecard.

Новите разкрития може да усилят натиска над ръководителя над борсовия надзор Феликс Хюфелд. На 1 юли той трябва да отговоря предѝ финансовата комисия на Бундестага. Хюфелд вече призна в понеделник за грешки, допуснати от ведомството.

В допълнение към критиката към мениджмънта и одиторите на Wirecard напълно оправдано е да се критикува и Bafin, заяви Хюфелд. „Много частни и публични институции, включително и моята, не бяха достатъчно ефективни, за да предотвратят случването на това“. Bafin била предприела различни мерки в случая „Wirecard“, но не с желания успех.

Германският финансов министър Олаф Шолц първоначално застана зад Bafin. След ареста на бившия изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун обаче той промени позицията си във вторник. „ Bafin вече призна своите грешки. Те трябва да бъдат идентифицирани и отстранени възможно най-скоро", каза Шолц и обеща по-строги правила. „Трябва бързо да изясним как да променяме регулаторните си правила, за да можем бързо и навреме да наблюдаваме сложните корпоративни мрежи“, допълни той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕП иска право на служителите да игнорират служебни обаждания в извънработно време