Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гръцките домакинства харчат спестяванията си

Въпреки подобряването на макроикономическите показатели гърците не спестяват и инвестират по-малко, показват данни на SEV

Гръцките домакинства харчат спестяванията си

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките домакинства още не усещат икономическия подем на страната, показват данни на Гръцката федерация на предприемачите (SEV). В своя седмичен бюлетин, цитиран от "Катимерини", организацията посочва, че правителството не трябва да се отказва от мерките си срещу бедността, защото спестяванията на хората се топят.

Още по темата

Според данните домакинствата в страната не спестяват повече и инвестират по-малко, въпреки отчетените макроикономически баланси. Това е особено видно за гърците със собствен бизнес, които през 2017 година записват отрицателна норма на спестявания от 8,3 млрд. евро.

През 2017 година гръцките домакинства не само не спестяват, но и са изтеглили 13,7 млрд. евро от спестяванията си. 5,4 млрд. евро са инвестирани - основно в покупката на жилища, но останалите 8,3 млрд. евро са били използвани за покриване на текущи разходи.

Това е видно и от данните, че потреблението надвишава размера на разполагаемия доход, посочват още от SEV.

От организацията отбелязват, че за насърчаването на инвестиционната активност - не само на домакинствата, но и на предприятията, ще помогне за намаляването на прекомерната данъчна тежест.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Увеличават се пречките пред търговията за европейските предприятия