IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде оператора на газовата си мрежа за 535 млн. евро

Приватизационният фонд подписа договора, чакан от години от кредиторите на страната

14:50 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Desfa</em></p>

Снимка: Desfa

Гръцкият приватизационен фонд (HRADF) подписа договора за продажбата на 66% от оператора на газовата си мрежа Desfa за сумата от 535 млн. евро, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Купувач е консорциумът Senfluga, в който участват Snam, Enagás Internacional и Fluxys. Вероятно сделката ще бъде финализирана до края на годината.

През 2017 година HRADF обяви търг за продажбата на 31% от своя дял в мрежовия газов оператор и 35% от дела, притежаван от Hellenic Petroleum. Интерес проявиха два консорциума

Останалите 34%, които в момента се държат от приватизационния фонд, ще останат в ръцете на гръцката държава.

Това е поредният опит за продажба на Desfa. През 2016 година пропадна опитът на Атина да продаде компанията на азербайджанската Socar.

Раздържавяването на енергийния сектор на Гърция е едно от исканията на кредиторите на страната. Дълги години обаче страната не успя да намери подход за привличане на инвеститорите, а и властите се съобразяваха със силната съпротива на гърците, които защитаваха държавната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още