IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се завръща към нормалността със самотестване

От 5 април отварят нехранителни магазини, но ресторантите и баровете едва ли скоро ще заработят, казват властите

12:22 | 02.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След месеци на стриктни ограничения Гърция започва да се завръща към нормалното и плановете на правителството са от този уикенд (3-4 април) пътуването в страната да бъде позволено, а от 5 април да отворят и нехранителни магазини (без моловете), разказва англоезичното издание на "Катимерини".

Следващата стъпка ще е връщането на гимназистите в училище от 12 април.

Ресторантите и баровете едва ли ще бъдат отворени "скоро", но пък собствениците им ще бъдат подкрепени с 330 млн. евро, обясни премиерът Кириакос Мицотакис. "Отварянето на заведенията ще стане, когато епидемиологичната обстановка го позволи", допълни той.

Сумата, която се отпуска за сектора, е в размер на 7% от обема на продажбите през 2020 година. Помощ по тази схема ще получат собствениците на ресторанти, които са записали спад на приходите си в рамките на 30% спрямо 2019 година.

Случаите в страната не са намалели съществено - почти 3,5 хил. нови случая за изминалото денонощие със 755 души в интензивните отделения, но в Атина смятат, че самотестването ще промени ситуацията видимо. В следващите дни на гърците (с предимство за деца и учители) ще бъдат раздавани комплекти за извършването на бързи тестове за коронавирус в домашни условия.

Източници на "Катимерини" коментират, че се очаква и да бъдат разпространени видеоклипове с инструкции как се ползват тези тестове. Всеки грък ще получи от правителството по четири безплатни бързи теста месечно, за да се проверява за наличието на коронавирус в домашни условия всяка седмица.

Втори месец Гърция е в пълна блокада след сериозен ръст на болните след Коледа и препълнените болници. Но правителството отчитат сериозната умора на гражданите да спазват ограниченията, пише още изданието.

С тестовете всеки ще бъде ангажиран в борбата срещу вируса, ще бъде по-информиран, а и ще бъде избегнат психологическия шок на бързото повторно затваряне.

Не всички големи нехранителни магазини обаче планират да отворят от 5 април, разказва още гръцкото издание. Магазини като Ikea и Jumbo вероятно ще останат на режима в момента - онлайн заявки и покупки. Причината е, че правителството е ограничило броя на клиентите в търговските площи до 20, независимо от големината на магазина.

За обекти като Jumbo, в които разстоянията от входа до касата са големи, този вариант не е подходящ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още