IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция заделя средства за финансов буфер

Очаква се средствата за този финансов буфер да възлязат на около 20 млрд. евро

13:41 | 28.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция създава финансов буфер, като средствата за него ще бъдат заделени от новия транш на стойност 6,7 млрд. евро, който страната получи от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) по програмата за външна финансова подкрепа, съобщава Нюз.ин, като се позовава на Ройтерс. 

Очаква се средствата за този финансов буфер да възлязат на около 20 млрд. евро. Високопоставени представители на ЕС смятат, че тези пари ще са достатъчни, за да може Гърция да се опре на едно жизнеспособно развитие и да се върне на капиталовите пазари, след като излезе от програмите за външно финансиране. 

Решението за отпускането на транша идва като завършек на политическото споразумение, които бе постигнато на срещата на Еврогрупата през март и което ще спомогне за създаването на този финансов буфер, отбелязва агенцията. 

Първата част от сумата, 5,5 млрд. евро, е предоставена днес, а останалите 1 млрд. евро се очаква да дойдат след 1 май 2018 година, според ЕСМ. 

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домброскис приветства решението на ЕСМ и призова Атина да финализира успешно програмата за финансова подкрепа. За целта Гърция трябва да реализира серия от реформи преди август, така че страната да получи и останалите пари от програмата.

Според ЕСМ получените сега от Гърция средства ще отидат за обслужване на нейния дълг, за плащане на просрочени задължения на държавата, а част от тях ще постъпят и в този финансов буфер. 

По-нататъшно облекчаване на гръцкия дълг, който е сред най-големите в световен мчащаб, е възможно да бъде предоставено след приключване на програмата и ще бъде съпроводено с нови условия, които все още не са решени, се казва още в публикацията на сайта. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още