IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Борис Джонсън подаде оставка като външен министър на Великобритания

Това е третият министър в рамките на 24 часа, който се оттегля от правителството на Тереза Мей

17:20 | 09.07.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В рамките на по-малко от 24 часа трети министър си тръгна от британското правителство заради липса на подкрепа за плановете на министър-председателя Тереза Мей за Brexit. Този път това е външният министър на страната Борис Джонсън, съобщава The Guardian.

Мей постигна компромис със силно разединения си кабинет след еднодневна среща в Чекърс в петък, но след като се е консултирал с приятели и съюзници, Джонсън е решил да не подкрепи сделката.

Говорител на Даунинг Стрийт заяви: "Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Неговият заместник ще бъде обявен в кратки срокове. Премиерът благодари на Борис за работата му".

След срещата в Чекърс стана ясно, че Джонсън се е изказал доста неласкаво за опитите на Тереза Мей да получи подкрепа за плана си.

Оставката на външния министър следва тази на министъра за Brexit Дейвид Дейвис и заместник-министъра в министерството за излизането на Великобритания от Европейския съюз Стив Бейкър.

Като водеща публична фигура на кампанията за напускане на съюза, оставката на Джонсън ще задълбочи усещането за криза около Мей и ще увеличи шансовете да бъде подложена на вот на недоверие.

Премиерът трябваше да направи изказване пред парламента в 5.30 местно време, и то в атмосфера, която става все по-негативна. Ако 48 депутати изпратят писма за вот на недоверие към председателя на „Комитет 1922“ от депутати на Консервативната партия Греъм Брейди, Мей може да се изправи срещу вот на недоверие.

Мнозина от подкрепящите министър-председателя вярват, че тя трябва да бъде подложена на такъв вот, но ако изуби, Мей вероятно ще се изправи и пред искане за оставка като лидер на консерваторите, а именно Джонсън е един от потенциалните кандидати за позицята ѝ.

В писмото, с което депозира оставката си до премиера, Дейвис поясни, че "националният интерес изисква министър по въпросите на Brexit, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
предимно на не много умни типчета като теб ... до оня ден му беше фен, докато не се случи да тръгне срещу опорките ви ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
А наздраве, Борка! Важното е чашата да е над половината пълна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
ivs
преди 5 години
Ще подаде оставка разбира се :) с тази прическа на къде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
data
преди 5 години
е исраха едно големи л......... и сега се спасяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
От това правителство, до края на седмицата, някой ще остане ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Плъxoвете напускат потъващия кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още