IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Скандинавия е блокирана след нов пик в болните от коронавирус

В Норвегия, Швеция и Дания общо болните са около 1500

11:44 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Датският премиер мете Фредериксен. Снимка:&nbsp;<em>EPA/LISELOTTE SABROE&nbsp;</em></p>

Датският премиер мете Фредериксен. Снимка: EPA/LISELOTTE SABROE 

Датското правителство обяви, че спира дейността на всички държавни училища в страната, а служителите, за които това е възможно, трябва да работят от вкъщи. В същото време Норвегия затваря границите си с най-силно засегнатите от коронавируса страни. В Швеция пък първият смъртен случай вследствие на болестта накара властите да предупредят, че предстоят още по-строги ограничения.

„Намираме се на непозната територия“, заяви датският премиер Мете Фредериксен по време на извънредна пресконференция. „Досега не сме опитвали нищо подобно“, посочи тя, цитирана от Bloombetg.

Властите в страната призовават гражданите да направят всичко по силите си, за да се изолират и да предотвратят разпространението на болестта да прекърши здравната система в страната. Училищата ще бъдат затворени за две седмици, считано от понеделник, но учениците са инструктирани да си останат вкъщи включително в четвъртък и петък.

Мярката стана факт, след като в сряда Световната здравна организация обяви новия коронавирус за пандемия и призова правителствата да увеличат усилията за ограничаване на разпространението.

Броят на установените случаи на зараза в скандинавския регион нарасна значително в сряда, като в Норвегия, Швеция и Дания общо болните са около 1500.

„Всички работодатели в частния сектор се насърчават да гарантират, че колкото се може повече служители могат да работят от вкъщи“, заяви Фредериксен. Всички заети в държавния сектор трябва да останат у дома, въпреки че ще има спешни екипи, които ще продължат да изпълняват функциите на администрацията, допълни още тя.

Швеция и Норвегия вече забраниха провеждането на публични събирания на над 500 души, а в Дания ограничението важи за повече от 100 души.

За да помогне на бизнеса, Копенхаген обеща данъчни облекчения за около 20 млрд. долара.  В Швеция правителството на премиера Стефан Льовен изпробва различни икономически стимули за предпазване на износа.

В Норвегия властите обявиха, че очакват „относително голямо увеличение“ в броя заразени, след като по-рано беше отчетен ръст от 77% до 489 случая.

„Очакваме повече хоспитализирани в идните дни и седмици и също така по-висок брой пациенти за интензивни грижи“, заяви директорът на норвежкия Институт за обществено здраве Камила Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още