IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО обяви разпространението на коронавируса за глобална пандемия

Случаите на заразени вече са над 120 000, а смъртните случаи превишиха 4300

19:20 | 11.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Разпространението на новия коронавирус е глобална пандемия, обявиха от Световната здравна организация по време на пресконференция. Дългоочакваното решение на СЗО дойде, след като случаите на заразени станаха над 120 000, а смъртните случаи превишиха 4300.

„Всички държави биха могли да сменят посоката на тази пандемия“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус. По думите му, ако държавите тестват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират своите граждани, могат да предотвратят превръщането на изолирани случаи в клъстери и оттам разпространението на вируса.

Това е първата пандемия от 2009 г. насам, когато т. нар. птичи грип засегна милиони хора.

По-рано стана ясно, че 66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в „Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 ч., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Потвърден е и седмият случай на коронавирус в България, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Заболялата е 62-годишна жена, която е медицинско лице. Тя е настанена във Военномедицинска академия. "Състоянието й изобщо не е тежко", увери ген.-майор Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.

 В сряда Великобритания обяви, че отпуска пакет стимули в размер на 30 млрд. паунда, часове след като Английската централна банка (АЦБ) понижи извънредно лихвените си проценти. Случаите на болни в страната са записали увеличение от 22% до 456.

Италианското правителство обеща 28,3 млрд. долара за борба с епидемията, докато Европейската централна банка предупреди за криза в стила на 2008 г., а германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи „всичко необходимо“, за да устои страната на икономическата буря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
В Китай е пуснат щам1 на корона вирус. В Италия е пуснат щам2/по силен/. Със сигурност ще има щам3 за по късен етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Възможна версия: Биологичното оръжие корона вирус да е създадено от американците, за да продължат Хибридната - ТЪРГОВСКАТА си война срещу Китай, Иран,....Европа.Със санкции САЩ не могат да разбият икономиката на Китай...опитват с корона вирус.Не случайно вирусът там се появи в Навечерието на Китайската Нова година - 25.01.2020 г, и то в град и област, които са гъсто населени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
Sandy
преди 4 години
Целта на корона вируса е да предизвика контролирано забавяне на икономиките в различни части на света, най вече в Китай и ЕС. За САЩ е жизненоважно, както и за Англия, която и трябва техническо време да навакса и рестартира икономиката си, след Брексит. С корона вируса започна процесът на преформатиране на световната икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 4 години
Bloomberg както и американците са световноизвестни с неграмотността си и не познаването на света извън САЩ. Това ще ги затрие и изхвърли от челното място на планетата, но не е повод за коментара ми, повода е поне българите да са осведомени коректно - не новорегистрираните (както паниращо звучи подзаглавието), а общо всички случаи от 21 Януари до сега (избухването на епидемията в Ухан) е 120 000. Новите случаи за днес са 5986 в 105 държави. Може да проверявате тук: https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
На мен ми е интересно, защо ги водят 120к заразени, като те половината вече са оздравели, съответно не са заразени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още